19 dec 2018 | Pressmeddelande

Volkswagen tar över telematics-specialisten WirelessCar från Volvo

Volkswagen-koncernen förvärvar en majoritetsandel i det svenska telematics-specialistföretaget WirelessCar från Volvo, med syfte att fortsatt utveckla området uppkopplade fordon.

Volkswagen-koncernen förvärvar 75,1 procent av aktierna i WirelessCar. Slutförande av affären förväntas ske under första halvan av 2019 och ska godkännas av konkurrensmyndigheter.

WirelessCar, som är inregistrerat i Göteborg, grundades 1999 och har varit ett helägt dotterbolag till Volvo sedan 2007. Det svenska företaget har 370 anställda IT-experter i hela världen och är känt som ledande specialist inom området uppkopplade fordon. WirelessCar har sin egen teknikplattform och utvecklar också digitala tjänster, inklusive concierge och betalningsservice (t ex vägtullar), men även säkerhet och nödhjälp (t ex distansdiagnosticering eller hjälp vid fel). Cirka 3,5 miljoner bilar från olika tillverkare är uppkopplade till denna plattform över hela världen.

Volkswagen-koncernen använder WirelessCars uppkopplingsteknik för att driva utvecklingen av sitt digitala ekosystem. Här är det märket Volkswagen Personbilar som ligger i framkant och som driver koncernens utveckling tillsammans med teknikpartners. Målet är att tillhandahålla full uppkoppling i framtida fordonsgenerationer och att utveckla värdehöjande tjänster för kunder som de ska kunna komma åt via Volkswagen Automotive Cloud. WirelessCar blir tillsammans med Microsoft och diconium den tredje större teknikpartnern som involveras i detta arbete.

Volkswagen utvecklar sin molnbaserade plattform tillsammans med Microsoft och designar en skräddarsydd marknadsplattform (serviceplattform) för alla digitala tjänster tillsammans med diconium. Mer specifikt kommer tekniken från WirelessCar att möjliggöra en säker och stabil dataöverföring mellan bilens operativsystem och den molnbaserade plattformen. På det sättet skapas en viktig grund för den framtida mjukvaruarkitekturen i bilen.

− Vårt mål är att utveckla Volkswagen till en leverantör av mobilitet med en helt uppkopplad fordonsflotta, säger Christoph Hartung, chef för Digital & New Business/Mobility Services hos Volkswagen Personbilar och fortsätter:

− Våra kunder kommer hela tiden att kunna använda värdeskapande digitala tjänster i sina bilar eller via sina egna mobila enheter. Vi ökar takten i den här utvecklingen och har fått in WirelessCar som en tredje stor partner. Nu satsar vi med full fart framåt och fokuserar på att integrera de olika teknologierna.

Så här säger Martin Rosell, VD för WirelessCar:
− Volkswagen är vår ideala partner för nästa steg i vår utveckling. Volkswagen har bilvärldens mest ambitiösa framtidsstrategi för uppkoppling. Den inriktningen passar perfekt ihop med vår vision att leda bilindustrin in i det digitala samhället. Vi är väldigt motiverade och är redo att ta vårt ansvar för att göra skillnad.