20 nov 2019 | Pressmeddelande

Världspremiär för Volkswagens konceptbil ID. SPACE VIZZION – eldriven kombi med fyrhjulsdrift

På Los Angeles Auto Show, 22 november – 1 december, visar Volkswagen upp sin nya konceptbil ID. SPACE VIZZION – en utsläppsfri bil för en ny era, för ett nytt sätt att tänka och för en ny typ av mobilitet.

  • Utsläppsfri och optimalt flexibel: Kombin ID. SPACE VIZZION blir måttstock för ett helt nytt elbilssegment
  • En konceptbil för framtiden: ID. SPACE VIZZION ger en försmak om en framtida produktionsversion för Europa, Nordamerika och Kina.
  • Nr. 7 i ID.- familjen: ID. SPACE VIZZION är den senaste tillökningen efter konceptbilarna ID., ID. CROZZ, ID. BUZZ, ID. VIZZION, ID. BUGGY och ID. ROOMZZ
  • Eldriven konkretisering av Volkswagens innersta kärna: ID. SPACE VIZZION för in flexibilitet, kompromisslös kvalitet och tysk design i en ny mobilitetsera
  • Nyskapande design: De noggrant finslipade strömlinjeformerna ger en luftmotståndskoefficient på låga 0,24. En front och ett tak som utformats för att leda luften rätt svarar inte bara för bättre aerodynamik utan ger också konceptbilen en ännu exklusivare look.
  • Intelligent belysning: Den animerade utvändiga LED-belysningen och interaktiva ID. Light kommunicerar båda med föraren
  • Lång räckvidd: En batterikapacitet på 77 kWh netto ger ID. SPACE VIZZION en räckvidd på upp till 590 km (WLTP)
  • Kraftfull: Med en effekt på upp till 340 hk klarar ID. SPACE VIZZION 0 till 100 km/h på 5,4 sekunder.
  • Miljöfokuserad: Interiören är tillverkad i miljömässigt hållbara material, som nya AppleSkin™
  • Ergonomisk: Spaken på höger sida om rattstången styr automatväxellådan medan den på vänster reglerar vindrutetorkarna

Wolfsburg / Los Angeles, 20 november – ID. SPACE VIZZION är en modell för framtiden som kombinerar en Gran Turismos aerodynamiska egenskaper med en SUV:s generöst tilltagna proportioner.

Utseendemässigt visar ID. SPACE VIZZION tydligt att den hör till Volkswagens helt eldrivna ID.-familj, men åstadkommer samtidigt en helt ny look med sin unika, avantgardistiska karaktär.

Att fronten och taket har en optimerad aerodynamik är något man lägger märke till direkt, här strömmar luften rakt igenom. Invändigt bjuder konceptbilen på en helt digital förarmiljö. För första gången presenteras här all information primärt på en head-up-display (HUD) med förstärkt verklighet (AR).

I ID. SPACE VIZZION ersätter AR-head-up-displayen den traditionella instrumentuppsättningen som nu istället utgörs av en sekundär minidisplay som endast visar det mest grundläggande. All information, underhållning liksom alla bilinställningar samt komfort- och onlinefunktioner har grupperats samman på en 15,6”-pekskärm. Designmässigt ser den ut att sväva fritt i luften. Föraren får, automatiskt och intuitivt, också information via ”ID. Light” – en interaktiv ljuslist mellan A-stolparna.

Den gamla hederliga växelspaksknoppen hör nu till det förgångna – växellägena (D, B, R, N) och parkeringsläget (P) aktiveras nu istället via ett intuitivt reglage på rattstången.

Räckvidd: upp till 590 km

Som alla de andra modellerna i ID.-familjen drivs även nya ID. SPACE VIZZION helt av el. Denna femdörrars kombimodell är försedd med ett litiumjonbatteri som har en total energimängd på 77 kWh netto. Batteriet levererar ström till en elmotor på 279 hk monterad på bakaxeln.

Volkswagen har också tagit fram en andra konfiguration som innehåller en extra elmotor på 102 hk placerad på framaxeln. Tillsammans svarar de båda elmotorerna för en systemeffekt på 340 hk och bildar en elektrisk fyrhjulsdrift. Tack vare drivsystemets energisnålhet och bilens effektiva aerodynamiska egenskaper har ID. SPACE VIZZION en räckvidd på upp till 590 km (WLTP).

4MOTION-versionen av ID. SPACE VIZZION klarar accelerationen från 0 till 100 km/h på 5,4 sekunder. Topphastigheten är elektroniskt begränsad till 175 km/h.

Planerad debut: slutet av 2021

ID. SPACE VIZZION delar namn med det sedankoncept som Volkswagen visade upp på bilsalongen i Genève 2018. Både exteriören och interiören i ID. SPACE VIZZION ger en realistisk bild av hur visionen för de serietillverkade modellerna i ID.-familjen kommer att se ut. Precis som storsäljaren Passat, som kommer att fortsätta säljas globalt, kommer det att finnas en sedan- och en kombiversion av den eldrivna mellanklassmodellen (med samma positionering).

Den produktionsklara versionen av ID. SPACE VIZZION presenteras preliminärt i slutet av år 2021 och kommer sedan att lanseras i olika versioner i Europa, Nordamerika och Kina.

Sjunde medlemmen i ID.-familjen

Nytillskottet ID. SPACE VIZZION är den sjunde medlemmen i den framtida ID.-familjen som även består av SUV-modellerna ID. ROOMZZ och ID. CROZZ, starkt folkabussinspirerade ID. BUZZ, sedanen ID. VIZZION, beach-buggyn ID. BUGGY och kompaktmodellen ID., som alla presenterats tidigare.

Detta är första gången som en biltillverkare marknadsför en helt fristående familj av elbilar samtidigt som man behåller sina bensin-, diesel-, gas-, och hybriddrivna modeller. Volkswagen är först ut med att anträda denna hållbara väg för att kunna erbjuda de rätta bilarna för alla scenarier på de globala marknaderna, och för att vara koldioxidneutrala år 2050.

Utsläppsfritt utrymmesfenomen

Tvåfärgslackade ID. SPACE VIZZION skiner i ”Saintly Blue Pearl Effect” som är en ny metalliclack med blå och violetta pigment, och högglanssvart. När det gäller konstruktionen är konceptbilen byggd på Volkswagens MEB-plattform (Modular Electric Drive Matrix), precis som alla de andra ID.-modellerna. Det gör att ett helt nytt paket skapas, eftersom eldriftskomponenterna är mycket kompakta och för att batteriet har integrerats i golvet på ett platsbevarande sätt. Resultatet är att hela karosstrukturen kan förändras.

Eftersom det inte finns någon förbränningsmotor kan till exempel A-stolparna placeras mycket längre fram i motorrummet för att skapa en layout som erbjuder mer plats ombord och som har en positiv inverkan på bilens proportioner. Det gör att nya ID. SPACE VIZZION är längre och har betydligt större utrymme ombord än jämförbara bilar i klassen. Den flexibla tusenkonstnären är 4 958 mm lång, 1 529 mm bred och 1 897 mm hög.

Hållbara material

I de nya ID.-modellerna gäller miljömässig hållbarhet inte bara drivningen, utan också de material som använts för att bygga bilen. Därför hittar man inget krom varken inuti eller på ID. SPACE VIZZION – istället används en kromliknande färg. Fler exempel på detta är sätena, den kokongliknande dörrklädseln, instrumentinsatsen och ytor som till exempel armstöden på mittkonsolen. Alla är klädda med ett nytt, snyggt och beröringsvänligt material kallat AppleSkin™ – ett innovativt, läderfritt material med samma tekniska egenskaper som konstläder. AppleSkin™ känns lika skönt mot huden som läder.

Luftflöde genom fronten och taket

Med ID. SPACE VIZZION låter Volkswagen bokstavligt tala aerodynamiken ta nya vägar: både fronten och taket är utformade för att släppa igenom luften. Den här lösningen ger samtidigt konceptbilen en verkligt exklusiv utstrålning. Den effektiva aerodynamiken ger bilen en luftmotståndskoefficient på endast 0,24 vilket minskar förbrukningen och ökar räckvidden. Allt detta innebär att progressiva ID. SPACE VIZZION kombinerar en Gran Turismos aerodynamiska egenskaper med en SUV:s generöst tilltagna proportioner och stora mångsidighet.

Eldrivna longboards i bagaget

Lastutrymmet i konceptbilen slukar 586 liter vilket är mer än vad många SUV:ar klarar. Lastgolvet går att fälla upp. Undertill finns ett utrymme innehållande två longboards som finns fästa i en speciell hållare och som kan användas av alla street-surfers för att ta sig fram även den sista biten eldrivet.

För mer detaljer om ID. SPACE VIZZION, se bifogat PDF-dokument.