30 sep 2022 | Pressmeddelande

Upplagt för hård kamp om totalsegern i finalen av Porsche Carrera Cup Scandinavia

Lukas Sundahl är fyrfaldig mästare i Porsche Carrera Cup Scandinavia och har under en stor del av årets säsong sett ut att gå mot en säker femte titel. Men efter en stark helg på Rudskogen Motorsenter utmanar nu Ola Nilsson om mästerskapstiteln och SM-guldet. Därmed ökar spänningen rejält inför finalen på Mantorp Park 1 oktober.

Ola Nilsson vann alla tre heaten i senaste deltävlingen på Rudskogen och knappade därmed in på Lukas Sundahl med hela 28 poäng. På Mantorp behöver Ola Nilsson vinna båda heaten för att inkassera de ytterligare 13 poäng som behövs för att ha chans att åka hem med SM-guldet. Fram till helgen på Rudskogen hade han stått på pallen tre gånger under säsongen, men aldrig högst upp.

Lukas Sundahl presterade på en nivå som många hade varit mycket nöjda med på Rudskogen, men att komma tvåa, fyra och trea i heaten är så klart en besvikelse när ledningen dittills varit betryggande. Nu måste Lukas Sundahl bevaka Ola Nilssons poäng på Mantorp för att hålla honom bakom sig i mästerskapstabellen. 

Dessutom kommer det garanterat att bli trängsel i ledarskiktet. Bakom Lukas Sundahl och Ola Nilsson jagar Hampus Ericsson och Emil Persson. I praktiken blir det svårt för dem att utmana om Carrera Cup-titeln, därtill räcker inte resultaten från Rudskogen. Men varken Hampus Ericsson eller Emil Persson lär heller ge sig utan kamp – det står trots allt en bronsmedalj på spel. Det skiljer bara en poäng mellan dem.

Finalen bjuder dessutom på två mycket farthungriga gästförare: Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist. Med tempot från Indycar i kroppen kommer de garanterat att krydda finalen med spänning. För Hampus Ericsson blir det alltså en extra utmaning när storebror Marcus kommer hem från USA och ingår i samma startfält.

Även i Porsche Approved Cup talar allt för hård kamp över mållinjen. På Rudskogen knappade Hannes Morin in tre poäng på Andreas Ahlberg, men den senare har fortfarande tio poängs försprång. Mästerskapet för förare i Porsche 911 GT3 Cup (991 II) lovar därmed en lika rafflande final som för förarna i huvudklassen.

I supportklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia är mästerskapet avgjort sedan William Siverholm säkrade titeln i klassen med en dubbelseger på Rudskogen Motorsenter. Det innebär på inga sätt att finalhelgen blir en lugn tillställning för Siverholm. Konkurrensen om topplaceringen under säsongens sista race kommer vara hård och blir inte mindre av att Prins Carl Philip, som gjorde en succédebut i klassen tidigare under säsongen genom att vinna båda racen på Drivecenter Arena, kommer till start. Prins Carl Philip kör för Porsche Experience Racing tillsammans med de alpina legenderna Ingemar Stenmark och Aksel Lund Svindal.

I samband med finalen på Mantorp Park arrangeras också årets sista Sportscar Together Day. Initiativet är ett samarbete mellan Porsche Sverige, Porsche Center, Porsche Service Center och Porsche Club Sverige som gjort Carrera Cup-tävlingarna under säsongen till en levande bilutställning för Porsche-entusiaster. Med fritt inträde och dedikerad Porsche-parkering för föranmälda Porsche-ekipage, inklusive dess passagerare, är intresset större än vanligt inför finalhelgen och organisationen räknar hittills in över 750 st föranmälda bilar.

För den som inte har möjlighet att ta sig till Mantorp den 1 oktober livesänds finalen av Porsche Carrera Cup Scandinavia och supportklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia på streamingplattformen Viaplay. Sändningsstart för Porsche Sprint Challenge Scandinavia 10:00 och 13:30. Sändningsstart för Porsche Carrera Cup Scandinavia klockan 11:00 och 14:30.