02 jul 2007 | Pressmeddelande

Porsche förändrar sin bolagsstruktur

Vid ett extraordinärt möte förra veckan beslöt Porsche att förändra sin bolagsstruktur. Den operativa delen av Porsche AG kommer att övergå till att bli ett helägt dotterbolag medan moderbolaget som fungerar som holdingbolag omvandlas till ett europeiskt aktiebolag, Societas Europea (SE).

Aktieägarna beslöt också att etablera det nya holdingbolaget med säte i Stuttgart under namnet ”Porsche Automobil Holding SE.” Det ursprungliga, traditionsrika företaget, ”Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG”, lever vidare genom att leda det operativa dotterbolaget.

-Det är en milstolpe i Porsches traditionsrika historia, sade Dr. Wendelin Wiedeking chef för Porsche i sitt inledningstal inför 1 500 aktieägare. Han tillade att det är viktigt att aktieägarna stödjer den här förändrade kursinriktningen inför framtiden.

Som en följd av beslutet kommer aktieägarna i nuvarande Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG att istället bli aktieägare i det nya Porsche Automobil Holding SE, vars uppgift först och främst blir att skilja den operativa delen av affären från aktieförvaltning.

Som en följd av separationen kommer de olika ansvarsområdena i företagsledningen att i framtiden dels upp i, å ena sidan, ledningen av affärsintressen och förvaltning, och å andra sidan, utveckling, tillverkning och försäljning av sportiga premiumbilar genom Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG.

Dr. Wiedeking betonade i sitt tal att den här uppdelningen garanterade att Porsche skulle förbli Porsche, och att ingenting skulle förändras i fabriksstrukturen, eller i förhållandet till leverantörer och utvecklingspartners, eller till återförsäljare och andra samarbetspartners.

Existerande affärsavtal och juridiska relationer berörs inte av transaktionen och fortsätter därmed att gälla.

Det nya företaget Porsche Automobil Holding SE kan inte föras in i handelsregistret och förändringen av bolaget till ett SE kan inte genomföras förrän tidigast vid presentationen av årsrapporten 2006/07.