03 dec 2008 | Pressmeddelande

Audi A5 och S5 Cabriolet öppnar upp för nya framgångar

Nya A5 Cabriolet är en äkta Audi – dynamisk, sportig och vacker. Den fyrsitsiga bilen med tygtopp kombinerar en sportig karaktär med fascinationen för öppen körning, hög komfort och perfekt vardagsduglighet. Kraftfulla motorer, rapp fjädring och ett stort utbud av högklassiga tillval gör A5 Cabriolet till den mest attraktiva modellen i klassen. Toppmodellen, S5 Cabriolet, är utrustad med en nyutvecklad överladdad 3-liters V6:a med 333 hk.

A5 Cabriolet lanseras med tre bensin- och två dieselmotorer, från 180 till 265 hk, samtliga med direktinsprutning och fyra av dem med turboladdning. Valet står sedan mellan den sexväxlade manuella växellådan, den steglöst variabla multitronic och den blixtsnabba, sjuväxlade S tronic.

Med måtten 4,63 meter lång, 1,85 meter bred, men endast 1,38 meter hög har A5 Cabriolet de sportigaste proportionerna i sin klass. Fronten domineras av single-framegrillen som flankeras av stora luftintag. Xenon pluslamporna i huvudstrålkastarna (tillval) består av LED och en aluminiumlist ger hög glans åt vindrutans ram.

Bakpartiet förstärks av horisontella linjer, breda bakljus, raka avgasrör och ett färgat diffusorinlägg. Bagageluckan har en diskret spoilerläpp och tillvalet Xenon plus för huvudstrålkastarna omfattar också LED-bakljus, som skapar ett distinkt ljusmönster.


Suffletten
Tygsuffletten med den stora bakrutan i glas passar designprofilen perfekt. Konstruktionen är dessutom mycket lättare än vid ett fällbart plåttak, vilket minskar bilens totala vikt och sänker tyngdpunkten. Det yttersta lagret på suffletten finns i fyra utvändiga färger, medan insidan kan fås i tre olika färger.

Suffletten består av tre lager där det mittersta lagret är en dämpande stoppning. I den akustiska suffletten (tillval) är det mittersta lagret ersatt av ett skumlager som reducerar vindbruset nästan till hardtop-nivå och den akustiska suffletten har även takbelysning för baksätet.

Suffletten aktiveras med hjälp av en tryckknapp i mittkonsolen eller via fjärrkontrollen (tillval). Det tar 15 sekunder att öppna suffletten och 17 sekunder att stänga den. Suffletten kan även öppnas eller stängas vid körning upp till en hastighet av 50 km/h.

När taket öppnas fälls suffletten i Audi A5 Cabriolet ihop så effektivt att väldigt lite av bagageutrymmet går förlorat – hela 320 liter blir kvar av lastutrymmet (380 liter totalt), vilket med marginal är det bästa utrymmet jämfört med konkurrenterna. Dessutom gör den låga kanten till bagageutrymmet det mycket enkelt att lasta i och ur. Vindavvisaren, som är standard, kan läggas i reservhjulsbaljan för att spara utrymme. En mycket praktisk detalj i Audi A5 Cabriolet är det delade, fällbara bakre ryggstödet. Det kan enkelt låsas upp med hjälp av spakar i bagageutrymmet och faller automatiskt ner mot sätesdynorna och ger då en total lastvolym på 750 liter.


Karossen
Liksom övriga Audi-modeller har A5 Cabriolet en extremt styv kaross och vid konstruktionen av själva råkarossen har Audi använt sig av flera innovativa teknologier. Ett utmärkt exempel är det höghållfasta stålet tillverkat av Audi själva genom att använda varmprofilering. De främre skärmarna i A5 Cabriolet är tillverkade av aluminium för att minska vikten och för att optimera fördelningen av axellasten. En inkapslad undersida förbättrar luftflödet och därigenom bränsleeffektiviteten. En lång rad förstärkningar kompenserar avsaknaden av ett plåttak vilka är placerade i frontsektionen, i sidokjolarna, i vindruteramen och i den bakre sektionen.

Placerad mellan kupén och bagageutrymmet finns rundslagningsskyddet, ett aktivt skydd i form av automatiskt utlösande störtbågar. Dörrmonterade huvud- och bålsidokrockkuddar ger skydd vid händelse av en påkörning från sidan.


Interiören
Med en generös hjulbas på 2,75 meter kan A5 Cabriolet erbjuda rejält utrymme även för längre resor. Det gäller även för de bakre sätena som också kan delas av en mittkonsoll med två mugghållare (tillval).

Elektriska bältesbetjänter underlättar vid påtagning av säkerhetsbältena och i de klimatkontrollerade komfortstolarna försäkrar små fläktar och en automatisk hjälpvärmare luxuös komfort. Detta tillval omfattar också uppvärmning upp mot nacken – kanaler på ovansidan av ryggstödet avger varm luft som håller nacken och baksidan av huvudet varmt. Tillvalet finns tillgängligt även för sportstolarna vilket förlänger den öppna säsongen för Audi A5 Cabriolet.

Som ett extra tillval till läderklädseln erbjuds en speciell beläggning som förhindrar uppvärmning när bilen är parkerad i solen med taket nerfällt. Denna beläggning reflekterar infraröd strålning och sänker därmed yttemperaturen med upp till 20 grader.


Växellådor
Audi erbjuder tre olika växellådor till A5 Cabriolet. 2.0 TFSI med 211 hk är utrustad med en sexväxlad manuell växellåda som standard med korta växelslag och hög precision. Både 2-litersmotorn och 3.2 FSI finns (som tillval) även tillgängliga med den steglöst variabla multitronic som kombinerar mjuk gång med hög effektivitet och en bränslesparande utväxling. För en mer dynamisk körstil finns multitronic också tillgänglig med ett sportprogram och ett manuellt läge med åtta fasta utväxlingar.

Den sjuväxlade S tronic är standard i 3.0 TDI och kan fås som tillval till 2.0 TFSI och 3.2 FSI. Denna nya högteknologiska växellåda med dubbelkoppling växlar på några få hundradelar av en sekund och den gör det så mjukt att föraren knappt märker det. Dessutom är den mycket effektiv och bränslesparande. Den sjuväxlade S tronic har konstruerats för att användas tillsammans med det permanenta fyrhjulsdriftssystemet quattro. quattrosystemet är dynamiskt konstruerat – under normal körning fördelar det krafterna 40:60 mellan fram- och bakaxel. Om ett hjul tappar greppet överför en centraldifferential, som arbetar helt mekaniskt, det mesta av kraften till den axel som har bäst grepp.

Den nya sportdifferentialen gör kördynamiken i quattro ännu mer fascinerande. Detta innovativa kontrollsystem fördelar steglöst den drivande kraften mellan de bakre hjulen beroende på körsituation. Denna form av kraftkontroll gör styrresponsen i A5 Cabriolet ännu mer spontan och direkt och förbättrar bilens stabilitet ytterligare. Sidoaccelerationen blir kraftfullare samtidigt som under- eller överstyrning helt undviks.


Chassi
Audi A5 Cabriolet är klassledare när det styrrespons, stabilitet och kvickhet samtidigt som den erbjuder högklassig åkkomfort. Som tillval finns även Audi drive select. Den påverkar karaktäristiken i gasresponsen, växlingspunkterna i den sjuväxlade S tronic och arbetsläget hos servotronicstyrningen och föraren kan välja mellan tre olika lägen. Audi drive select måste kombineras med antingen sportdifferentialen och/eller den adaptiva stötdämparkontrollen och den dynamiska styrningen som gör det möjligt att variera styrutväxlingen med nästan 100 procent beroende på bilens hastighet.


Utrustning
Audi A5 Cabriolet är standardutrustad med bland annat automatisk sufflett, 17-tums aluminiumhjul, fällbart bakre ryggstöd med stor genomlastningsöppning, klimatanläggning, färddator, multifunktionsratt samt Radio Chorus med integrerad CD-spelare. Elektriska bältesbetjänare och en elektromagnetisk parkeringsbroms är också standard.

Den som vill ha mer lyx kan välja mellan bland annat adaptiva ljus som kombinerar Xenon plus-strålkastare med dynamiskt kurvljus och helljusassistent som bländar automatiskt mellan hel- och halvljus. Den avancerade nyckeln ger nyckellös dörröppning och gör det möjligt att starta bilen samt öppna eller stänga suffletten med fjärrkontroll. Andra höjdpunkter är de två infotainment-systemen MMI navigation och MMI navigation plus och kombinerat med ett ljudsystem från Bang & Olufsen eller en digital TV-mottagare kan MMI navigation plus förvandlas till ett högpresterande mediacenter.



Audi S5 Cabriolet
Toppmodellen i den nya cabriolet-serien från Audi är S5 Cabriolet. Bokstaven ”S” står för Sport – för dynamik, prestanda och kraft, men också för häpnadsväckande effektivitet.

Motorn i Audi S5 Cabriolet är en nyutvecklad 3-liters V6-motor med kompressor. Effekten toppar vid 333 hk och vridmomentet mellan 2 900 och 5 300 r/min håller sig konstant på 440 Nm. Det kraftfulla draget och den spontana responsen svarar för en riktig körupplevelse, noll till 100 km/h går på 5,6 sekunder medan bränsleeffektiviteten är imponerande med en genomsnittlig förbrukning på 9,6 liter per 100 km.

Standardutrustningen i Audi S5 Cabriolet omfattar servotronic, S tronic, quattro och sportfjädring. De gjutna 18-tums aluminiumhjulen är utrustade med 245/40-däck och de svarta bromsoken är smyckade med S5-emblem. Den akustiska suffletten, Xenon plus-strålkastarna samt de elektriskt justerbara sportstolarna med klädsel i alcantara-läder ingår också i standardutrustningen.

Diverse designdetaljer som modifikationer av den nedre delen av fronten och bakpanelerna, vid luftintagen och vid avgaspiporna markerar den sportiga formgivningen. I interiören understryks den högkvalitativa, dynamiska stilen i denna högprestandamodell av speciell stolklädsel, inlägg i dörrtrösklarna och inlägg i mattborstad aluminium. Mätarnålarna är belysta i vitt för att kontrastera mot de grå tavlorna.


Den svenska lanseringen av Audi A5 och S5 Cabriolet beräknas äga rum i maj 2009. Priser är ännu ej fastställda.