20 feb 2014 | Pressmeddelande

Svenska Marklund Motorsport blir officiellt Volkswagen-team i Rallycross-VM

Volkswagen Motorsport har skrivit ett treårskontrakt med det svenska teamet Marklund Motorsport för tävlande i Rallycross-VM. 2013 års GRC-mästare Toomas ”Topi” Heikkinen kommer att köra en av teamets två Polo RX Supercar. Rallycrossäsongen startar i Montalegre, Portugal, den 3 maj.

Genom att signa mästaren i Global Rallycross Champion, Toomas ”Topi” Heikkinen, som huvudförare har Marklund Motorsport visat sina ambitioner att konkurrera på högsta nivå i World Rallycross Championship. Finländaren och hans teamkamrat Anton Marklund kommer att tävla i Marklund Motorsports Volkswagen Polo RX Supercars i första rundan av World Rallycross Championship i Montalegre den 3 maj.

-       Intresset för rallycross ökar alltmer i Europa och på andra sidan Atlanten och är en av de snabbast växande motorsporterna där, säger Jost Capito, chef för Volkswagen Motorsport.

-       Racen är korta och spännande, bilarna är spektakulära och ser nästan ut som serietillverkade modeller. Marklund Motorsport hör till de mest ambitiösa teamen och har själva utvecklat Polon för 2014 års FIA RallyCross World Championship. Jan Marklunds professionella attityd var avgörande för att ta steget till ett samarbete, där Volkswagen Motorsport bidrar med erfarenhet och expertis från rallysporten. Med Toomas Heikkinen och Anton Marklund har de några av de bästa förarna i mästerskapet och vi är redan spända av förväntan att få se dem bakom ratten i sina Polo RX Supercar, fortsätter Jost Capito.

Jan Marklund, ägare av Marklund Motorsport, tillägger:

-       Volkswagens kunnande inom motorsporten är uppenbart för alla. Det finns inte någon bättre biltillverkare för oss att samarbeta med än de regerande WRC-mästarna. Volkswagen vill göra ett tydligt avtryck i rallycrossvärlden och jag är glad att Marklund Motorsport valts som deras partner i FIA World Rallycross Championship. Vi kommer nu att fortsätta det hårda arbete vi har inlett under försäsongen och med support från Volkswagen ser vi verkligen fram emot att få leverera resultat från och med säsongens första tävling.

VD:n för FIA World Rallycross, Martin Anayi, säger så här:

-       Det är ett fantastiskt tecken på de enorma steg Marklund Motorsport har tagit inom FIA World Rallycross Championship när man kan få intresse från en partner av Volkswagens kaliber. Deras partnerskap med Marklund Motorsport visar att vi redan har några ytterst professionella team som kommer att delta i mästerskapet och det bidrar förstås ytterligare till dess snabbt växande goda rykte och trovärdighet. Jag är säker på att Volkswagens envetenhet och professionalism i kombination med Marklunds rallycross-kunnande kommer leda till att teamet blir en seriös utmanare detta år. Vi ser fram emot en spännande säsong.

Rallycross har – tillsammans med rally – på kort tid blivit en allt större del av Volkswagens engagemang.

I början av februari tillkännagavs att Volkswagen kommer att ställa upp i den amerikanska rallycrosserien. Samtidigt supportar den svenska Volkswagen-organisationen teamet Volkswagen Dealer Team KMS som kommer att tävla i den nystartade svenska serien RallyX Supercar Scandinavia.