28 jun 2016 | Pressmeddelande

Högfartsfesten börjar i Rally Poland

Volkswagen startar som favorit i de snabba rallyna i Polen och Finland som ingår i FIA World Rally Championship (WRC). Rally Poland (30/6 - 3/7/2016) är början på “Festival of Speed” och är tillsammans med Rally Finland det enda rallyt med en snittfart över 120 km/tim.

Polo R WRC har tävlat i fem av dessa snabba rallyn – tre i Finland, två i Polen med Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN) och Andreas Mikkelsen (N), som kommer att ställa upp med sin kartläsare Anders Jæger (N). Volkswagen vann alla fem gångerna. 2016 års Rally Poland kommer att vara 306 km långt fördelat på 21 specialsträckor.

- Efter ett av de långsammaste rallyna kommer nu de i särklass snabbaste. Det är dags att lägga in en högre växel i världsmästerskapet, säger Volkswagen Motorsports chef Jost Capito.

- Total koncentration och exakt körning är vad som gäller i Polen och Finland. Delar av sekunder kommer att vara avgörande här. De två senaste åren har våra förare visat att de kan klara det. Men som team har vi bara chans till framgång om vi undviker att göra ett enda misstag. Vi är medvetna om det och alla inblandade vet vad som måste göras.

Wieliczky, Goldap och Mikołajki Arena

Wieliczky är den snabbaste specialsträckan som någonsin körts med en Polo R WRC. 2014 vann Andreas Mikkelsen sträckan med en medelhastighet av 136,88 km/tim. Den är med på schemat i Rally Poland för tredje året i rad 2016 men i en annan version. I det näst äldsta rallyt i världen är “Swietajno” “Stańczyki”, “Babki” och “Baranowo” fyra sträckor till med medelhastigheter över 120 km/tim. Men bara två specialsträckor är oförändrade jämfört med förra året – ”Gooldap” och åskådarsträckan ”Mikołajki Arena”.

Returmatch Ogier vs. Mikkelsen

Duellen mellan världsmästaren Ogier och utmanaren Mikkelsen höll fansen i spänning 2014 och 2015. Båda Volkswagen-förarna är bra på snabba specialsträckor som de i Polen och det utvecklades till en fängslande duell i jakten på ledningen de två senaste åren. Men mästaren vann vid båda tillfällena. Och många tecken tyder på ännu en duell mellan två jämbördiga 2016 eftersom mästerskapsledaren Ogier och Mikkelsen på tredje plats i mästerskapet är de bäst placerade Volkswagen-förarna i utmaningen om titeln.

Ess i Finland, otur i Polen

Den finska duon Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila är starka i snabba rallyn. Tre segrar – inget av de nuvarande WRC-paren kan slå det rekordet i Rally Finland. Men i Rally Poland har Latvala och Anttila hittills haft otur. De tvingades bryta strax före mållinjen 2009, deras spurt för att komma ikapp slutade med en femteplats 2014, de gjorde ett misstag på Power Stage 2015 och resultatet blev ”bara” en femte plats. 2016 blir deras fjärde försök att ta sin första pallplats i Masuria. Och utsikterna ser inte illa ut. Duon kommer att starta som bil nummer sex i rallyt. Det är en bra startposition för att kunna avsluta den första halvan av säsongen med ett lugnande toppresultat.

En ära och ett ok

Som ledare i mästerskapet kommer världsmästarna Sébastien Ogier/Julien Ingrassia än en gång att starta först i rallyt. Men i Polen är det som är en nackdel i grusrallyn inte lika avgörande som på Rally Italys mjuka sandsträckor. Trots felfria körningar har Ogier/Ingrassia inte kunnat vinna ett grusrally hittills 2016. Tack vare fantastisk körskicklighet i rallyna i Mexiko, Argentina, Portugal och Italien har de ändå kommit på prispallen och är därmed det enda paret som varit bland de tre främsta hela 2016. Ogier/Ingrassia har varit i ledningen i WRC hela tiden sedan mars 2014 och startar nu som första bil för 29:e gången i rad.

Citat inför Rally Poland

Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1

-Rally Poland är definitivt ett rally som jag ser fram emot varje år. Ett högfartsrally som är jämförbart med det i Finland väntar oss. Jag gillar snabba rallyn eftersom det passar min körstil. Jag har bara positiva minnen från Polen eftersom vi har varit framgångsrika här de två senaste åren. Jämfört med Rally Italy är gruset här helt annorlunda och kommer inte att vara fullt så utmanande för bilen. Det går riktigt bra för Julien och mig nu i World Rally Championship. Även om vi inte vunnit de senaste fyra rallyna har vi hela tiden ökat vår ledning i mästerskapet och det gör att mitt självförtroende är gott när vi åker till Polen. Dessutom har min nya situation i privatlivet gjort mig starkare. Jag föreställde mig att det skulle bli underbart att bli pappa men jag hade aldrig trott att det skulle vara så överväldigande.

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2

-Rally Poland påminner litet om rallyt i Finland. Skillnaden är att vi kör genom mer öppen terräng i Polen och vägbanan är litet mjukare. Men när det gäller fart är de två rallyna mycket lika. De är båda de snabbaste i hela WRC-kalendern. Jag känner mig oftast hemma på snabba banor, det passar min körstil. Jag tror att de många snabba partierna gör att höga startnummer är en mindre fördel än i andra rallyn eftersom väggreppet inte blir lika avgörande. Jag hade problem med att hitta rätt fart i början av Rally Poland de senaste två åren. Det vill jag bli bättre på den här gången eftersom jag aldrig lyckats komma på pallen i Polen. Andraplatsen i Italien har gett mig nytt självförtroende. Nu vill jag förbättra min placering i förarmästerskapet men konkurrensen är mycket tuff.

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9

- Specialsträckorna i Rally Poland är mycket snabba och följsamma, jag gillar det och det passar mig. För att kunna få ut maximal fart i de snabba sektionerna behöver man en välbalanserad bil och gott självförtroende. Några av specialsträckorna är desamma som förra året så Anders och jag kunde använda 2015 års videoinspelningar som en del i förberedelserna. Testet i Polen lärde oss ännu mer så nu är vi perfekt förberedda. Jag slutade som tvåa i Polen de två senaste åren. Anders och jag kommer att starta som tredje bil. Trots det hoppas jag att vi kan slåss om topplaceringarna. Mitt mål är att behålla andraplatsen i förarmästerskapet och vi vill också minska gapet till Sébastien Ogier. Det blir långt ifrån enkelt men vi kommer att göra vårt bästa och vill lämna Rally Poland med så många poäng som möjligt.

Tre frågor till … Andreas Mikkelsen

Andreas, du och din kartläsare Anders Jæger sprang 82 av de 101,6 kilometrarna av Salomon Zugspitz Ultratrail. Hur känns det? Kan du röra benen?

Andreas Mikkelsen (skrattar): ”Ja, det är mycket bättre och jag kan gå normalt igen. Men det var en fantastisk upplevelse trots att vädret gjorde det svårt. Till skillnad från Anders hade jag aldrig tidigare sprungit så många längre distanser och det gjorde att förberedelserna för en sådan tävling inte var tillräckliga. Jag såg det som en utmaning. Efter den 70:e kilometern kom vi till en punkt där vi märkte att det började bli riktigt svårt. Mina knän och ben värkte och det blev värre allteftersom. När vi fick veta att det skulle gå utför de sista tio kilometrarna efter det sista berget och att det var mycket lerigt och halt, bestämde vi oss för att bryta. Vi hade inga krafter kvar och det var bara för farligt. Det var det förnuftiga att göra, vi ville inte skada oss.”

Hur viktigt är det att vara i bra form som rallyförare och hur integrerar man en sådan utmaning i ditt träningsprogram?

Mikkelsen: ”Generellt är det viktigt att vara i bra form som rallyförare. Dagarna i en WRC-bil är långa och oftast mycket varma så god kondition är grunden för framgång. Nyckeln är koncentration och att man är helt fokuserad på vad man ska göra. I det avseendet var Ultra Trail Marathon en perfekt förberedelse. Förhållandena var extrema, det var kallt, det regnade och vi var tvungna att vara fokuserade på varje steg. Jag gillar att spela mycket squash. I det spelet måste man reagera snabbt och det hjälper mig bakom ratten i rallyn.”

Du brukade dela lägenhet med Anders, ni kör tillsammans i World Rally Championship och ni sprang två maratondistanser på en gång tillsammans, vad kommer härnäst?

Mikkelsen: ”Anders och jag har redan gjort mycket och haft många gemensamma erfarenheter. Vi gillar utmaningar båda två och jag är säker på att vi kommer på någon annan crazy idé snart. Vänta bara så får ni se.”

FIA World Rally Championship (WRC), ställningen i mästerskapet inför Rally Poland

Förarmästerskapet

1.Sébastien Ogier, 132 poäng; 2. Dani Sordo, 68; 3. Andreas Mikkelsen, 67; 4. Mads Østberg, 58; 5. Hayden Paddon, 57; 6. Jari-Matti Latvala, 56; 7. Thierry Neuville, 48; 8. Ott Tänak, 34; 9. Kris Meeke, 26; 10. Eric Camilli, 22

Kartläsarmästerskapet

1. Julien Ingrassia, 132 poäng; 2. Marc Martí, 68; 3. Anders Jæger, 67; 4. Ola Fløene, 58; 5. John Kennard, 57; 6. Miikka Anttila, 56; 7. Nicolas Gilsoul, 48; 8. Raigo Mõlder, 34; 9. Paul Nagle, 26; 10. Benjamin Veillas, 22

Konstruktörsmästerskapet

1. Volkswagen Motorsport, 178 poäng; 2. Hyundai Motorsport, 108; 3. M-Sport, 90; 4. Hyundai Motorsport N, 78; 5. Volkswagen Motorsport II, 74; 6. DMACK, 40; 7. Jipocar Czech National Team, 18; 8. Yazeed Racing, 5