29 nov 2016 | Pressmeddelande

Nytt namn och nya modeller - quattro GmbH blir Audi Sport GmbH

1983 grundades quattro GmbH i Neckarsulm, företaget som nu omvandlats till Audi Sport GmbH. Under ledning av Stephan Winkelmann är ca 1200 personer anställda i AUDI AGs helägda dotterbolag som bl.a. tillverkar Audi R8 och märkets RS-modeller.

Sedan 1983 har quattro GmbH, med bas i Neckarsulm, byggt prestandamodeller och levererat hightech-lösningar. Nu har Audis dotterbolag bytt namn till Audi Sport GmbH. Utöver att utveckla och tillverka Audi R8 och Audi RS-modeller ansvarar företaget även för satsningen på Audi Sport customer racing, med bl.a. nyligen presenterade Audi RS 3 LMS. Audi Sport GmbH kommer även fortsättningsvis ge Audi-kunder möjligheten att skräddarsy sin bil via Audi exclusive samt ansvara för livsstilsartiklar i Audi Sport collection.

Namnet Audi Sport har hämtat inspiration från en lång och framgångrik tradition inom motorsport. Redan på 30-talet var de legendariska Silverpilarna från Auto Union vinnare på tävlingsbanorna världen över. På 80-talet var Audi quattro oslagbart inom rally tack vare den permanenta fyrhjulsdriften och på 2000-talet fortsatte framgången inom Le Mans. Idag är märket med de fyra ringarna involverat i DTM, Formula E, GT racing och TCR, samtidigt som unga racingtalanger får möjligheten att utvecklas inom Audi Sport TT Cup. Tack vare engagemanget inom motorsporten har avancerad teknik kunnat utvecklas som senare kommit till användning inom serieproduktion.

Audi R8 och RS-modellerna är märkets exklusiva prestandaprogram, där RS står för kraftfulla motorer, dynamiska prestanda och quattrodrift samtidigt som modellerna är utvecklade för användning i vardagsbruk med sofistikerad understatement.

Traditionen med RS-modeller startade 1994 med Audi RS 2 Avant som var en trendsättare för sin tid – en genuin prestandabil som kombinerades med fem säten och ett stort bagageutrymme. Sedan dess har quattro GmbH utökat portföljen med RS modeller som nu sträcker sig från Audi RS 3 Sportback till Audi RS 6 Avant.

Audi R8 är spetsmodellen i produktportföljen. Den första generationen presenterades 2007 med mittmotor, lättviktskonstruktion i Audi Space Frame-teknik och quattrodrift. Med den andra generationen adderades bl.a. kolfiber och tillverkning i en helt ny fabrik i Böllinger höfe utanför Neckarsulm. Tack vare det optimerade prestanda/vikt-förhållandet och sin vridstyvhet har supersportbilen optimerats för att kunna köras både på tävlingsbanan och på landsväg.

Försäljningen av R8 och RS-modeller har dubblerats under de senaste fem åren. För att stärka positionen ytterligare kommer Audi Sport GmbH att lansera åtta nya modeller under de kommande 18 månaderna. Antalet specialiserade Audi Sport-återförsäljare kommer dessutom att öka från 370 till ca 600 vid slutet av 2017.

Stephan Winkelmann tillträdde som VD den 15 mars 2016. Audi Sport GmbH har ca 1 200 anställda vid anläggningarna i Neckarsulm och Ingolstadt.

Produktportföljen hos Audi Sport GmbH består för närvarande av modellerna:
Audi RS 3 Sedan
Audi RS Q3, Audi RS Q3 performance
Audi RS 6 Avant, Audi RS 6 Avant performance
Audi RS 7 Sportback, Audi RS 7 Sportback performance
Audi TT RS Coupé, Audi TT RS Roadster
Audi R8 Coupé, Audi R8 Spyder
Audi S8 plus