22 nov 2018 | Pressmeddelande

Världsmästare Kristoffersson vill avsluta säsongen på topp

Efter ett långt uppehåll är det dags för rallycross-VM att gå i mål i och med den sista deltävlingen i Sydafrika kommande helg. Redan klare världsmästaren Johan Kristoffersson åker till Killarney International Raceway för att försöka säkra sin elfte seger på tolv deltävlingar.

- Du är aldrig bättre än ditt senaste resultat, så det bästa sättet att gå in i uppehållet under vintern är med en seger i ryggen. Det siktar jag på i Kapstaden, säger Johan och fortsätter:
- På tal om vinter så är den på väg i Sverige. Att få komma ner till södra halvklotet och få se lite sol är därför väldigt trevligt.

PSRX Volkswagen Sweden har redan säkrat båda VM-titlarna i form av både förarmästerskap och teamtitel. Inga måsten alltså inför VM-epilogen.
- På ett sätt är det lättare. I Tyskland senast kämpade jag och Petter för att säkra teammästerskapet och vi fixade det. Nu ska jag försöka hjälpa Petter att säkra andraplatsen, kommenterar Kristoffersson och lovar att han inte på något vis slappnar av.
- Pressen har inte släppt. Den finns alltid där när du står uppradad tillsammans med fem andra supercar-bilar som alla kämpar om samma utrymme i första kurvan, konstaterar Arvikas rallycrosstjärna, som för övrigt också är nominerad till Jerringpriset och som ”Årets manlige idrottare” i Sverige inför Idrottsgalan i januari.

Med gulden säkrade för Kristoffersson och PSRX Volkswagen Sweden riktas alltså mer fokus på stallets andre förare, Petter Solberg, som har en liten chans kvar att bärga silvermedaljen.
- Det kommer inte att bli lätt alls. Om någon av de tre andra förarna (Sébastien Loeb, Andreas Bakkerud och Mattias Ekström) tar sig till final så finns det inget att göra för mig. Men jag tänker inte på det utan bara på mitt eget race. Jag kommer att göra allt jag kan och se vad som händer på söndag eftermiddag, säger Petter.

Solbergs uppgift har blivit försvårad eftersom teamet tvingades byta motorn i hans Volkswagen Polo R Supercar efter tävlingen i Buxtehude. Femton minuspoäng väntar därmed i Sydafrika. Trots detta är det med positiva känslor norrmannen sätter sig på flyget söderut.
- Senaste månaden har varit bra. Jag fick chansen att återvända till rally-VM och en väldigt trevlig upplevelse med Volkswagens Polo GTI R5 i Spanien. Och nu får vi komma till ett fantastiskt ställe, med en av de bästa banorna, storpublik och en härlig atmosfär.

Även teamchefen Pernilla Solberg längtar till säsongsavslutningen.
- Vi åker till Kapstaden för att visa upp allt det bästa som PSRX Volkswagen Sweden och Volkswagen Motorsport har att ge, säger Pernilla, som kan se tillbaka på ännu ett makalöst år för teamet.
- Det har varit helt fantastiskt. Så mycket ansträngning och samarbete inom teamet har gjort den här otroliga säsongen möjlig och nu har vi ännu en chans att göra vårt jobb.

Förarfakta
Johan Kristoffersson (Sve)
VM-starter: 51
VM-segrar: 19
VM-titlar: 2

Petter Solberg (Nor)
VM-starter: 60
VM-segrar: 10
VM-titlar: 2

World RX Sydafrika-fakta
Förra årets vinnare: Johan Kristoffersson
Snabbaste varv: Johan Kristoffersson (2017) 49,393 s
Banlängd: 1 067 meter
Asfalt/grus: 60% - 40%