25 nov 2019 | Pressmeddelande

Produktionsstart för eldrivna ŠKODA CITIGOe iV

ŠKODA tar nästa steg mot en elektrifierad framtid. I veckan lämnade det första exemplaret av CITIGOe iV fabriken i Bratislava. Den pigga, utsläppsfria citybilen är ŠKODAs första helt eldrivna modell med en räckvidd upp till 265 km.

Litiumjonbatteriet (36,8 kWh) i den utsläppsfria bilen har en nettokapacitet på 32,3 kWh som försörjer den 83 hk starka elmotorn med kraft. Till fördelarna med en elbil hör att det maximala vridmoment, i det här fallet hela 212 Nm, uppnås redan från noll varv/min. Framhjulsdrivna CITIGOe iV klarar accelerationen från 0 till 100 km/h på 12,3 sekunder (60 till 100 km/h går på endast 7,3 sekunder) och topphastigheten ligger på 130 km/h. Vid realistiska vardagsförhållanden och med batteriet fulladdat kan CITIGOe iV köra upp till 265 km mellan laddningarna.

Med sin behändiga storlek, sina generösa innerutrymmen för både passagerare och bagage (större än snittet) och sin utsläppsfria körning passar CITIGOe iV perfekt i stan. Trots de kompakta måtten utvändigt (längd: 3 597 mm, bredd: 1 645 mm samt höjd: 1 481 mm) finns det gott om plats ombord för fyra personer. Fäller man ner baksätet, utökas bagageutrymmesvolymen från 250 till 923 l. Det mest iögonfallande i interiören är den helelektriska designvarianten av ŠKODA-grillen, som här är lackerad i karossfärgen och nästan helt täckt. Bak pryds CITIGOe iV av ”ŠKODA” i stora bokstäver och av ett ”iV”-märke. Dimljus och LED-varselljus integrerat i strålkastarna hör till standardutrustningen. Den utsläppsfria nykomlingen har 16"-lättmetallfälgar som standard.

ŠKODA erbjuder CITIGOe iV i Style-utförande. Det finns inga tillval (förutom metallic-lack) till CITIGOe iV, utan modellen är fullt utrustad i sitt standardutförande. Det innebär bland annat parkeringssensorer bak, tonade rutor från b-stolpen och bakåt, 3-ekrad multifunktionsratt i läder för radio och telefon, interiörsbelysning i vitt sken, höjdjusterbara framsäten, ISOFIX-fästen i baksätet, automatisk luftkonditionering, eluppvärmd framruta, farthållare, radio SWING med 6 st högtalare, regnsensor, variabelt lastgolv samt elektriskt justerbara och uppvärmda ytterbackspeglar. Krockkuddar för förare och framsätespassagerare (den på passagerarplats kan kopplas ur) och sidokrockkuddar för huvud/bål svarar för en hög säkerhetsnivå. Lane Assist är en annan detalj som ingår i standardutrustningen för CITIGOe iV.

"Vår första elbil blir ett intressant alternativ för kunder som söker en klimatsmart andrabil eller pendlarbil, och hjälper oss samtidigt att förbereda organisationen på kommande elbilar. En liten bil men ett viktigt steg mot en mer hållbar framtid."  Säger Eva Grundel, försäljningschef ŠKODA Sverige.

CITIGOe iV erbjuds till försäljning hos ŠKODAs återförsäljare för priset 268.400 kr inkl moms. Lansering i Sverige kommer ske i mitten av februari och de första leveranserna till kund beräknas till i slutet av februari med en beräknad försäljningsvolym under 2020 på 500 bilar.

Standardutrustning CITIGOe iV Style

Exteriör
5-dörrar
16” lättmetallfälgar SCORPIUS svart
Backspeglar och dörrhandtag i samma lack som bilen
Stötfångare i samma lack som bilen
Grill i samma lack som bilen med kromdekor
LED varselljus integrerat i strålkastaren
Tonade rutor från b-stolpen och bakåt
Interiör
4-sitisg
Tygklädsel
Interiörsbelysning vit
Dörrhandtag med kromdetaljer
Solskydd med spegel för passagerare
Justerbar ratt
3-ekrad multifunktionsratt i läder för radio och telefon
Växelspaksknopp och handbromshandtag i läder
Handskfack med förvaring av solglasögon och mynt
Krokar på b-stolparna
4 krokar i bagageutrymmet
Mittkonsol med förvaring
Biljetthållare
Kromdekor runt ventilation
Säkerhet
ESC
Airbag för förare och passagerare fram (urkopplingsbar)
Sido- och huvudairbag för förare och passagerare fram
Fixerade huvudstöd för förare och passagerare
Höj- och sänkbara huvudstöd för baksätespassagerare
Bakruta med vindrutetorkare samt defrost
ISOFIX-fästen på baksätesplatserna
Däcktrycksvarning
Dimljus fram och bak
Lane Assist
Parkeringssensorer bak
Funktion
Radio SWING med 6 st högtalare
Mobiltelefonhållare
Förar- och passagerarsäte höjdjusterbart
CCS (Combined Charging System)
Kabel för AC-laddning upp till 7,2 kW
Reservkabel för AC-laddning upp till 2,3 kW
Servostyrning
Elektriskt justerbara och uppvärmbara ytterbackspeglar
Takbelysning fram
1xUSB-port
Climatronic – automatisk luftkonditionering
Fjärrstyrt centrallås
Elfönsterhissar, fram
Eluppvärmd framruta
Farthållare
Rain & Light Assist – regnsensor och coming/leaving home-funktion
Variabelt lastgolv