22 apr 2021 | Pressmeddelande

Säljstart för eldrivna Audi Q4 e-tron på Earth Day

Audi breddar elbilsprogrammet med en förväntad storsäljare och tjänstebilsfavorit. Redan en vecka efter världspremiären går det nu att beställa eldrivna suven Audi Q4 e-tron. Den klimatneutrala produktionen är redan igång i Zwickau och de första kunderna kan räkna med leverans redan i sommar. Inledningsvis förväntas Audi Q4 40 e-tron väcka störst intresse med en räckvidd på upp till 51 mil. Lanseringen av Q4 e-tron sker hos de svenska återförsäljarna i början av juni.

-        Förhandsintresset har varit enormt och vi är glada över att kunna starta försäljningen av Audi Q4 e-tron så snabbt. Vi ser den som en riktig tjänstebilsfavorit som dessutom passar många familjer. Redan i höst kommer nästa elbil med Q4 Sportback e-tron. Vår större suv Audi e-tron är redan väldigt populär. Vi räknar därför med att minst fördubbla vår andel elbilar försäljningsmässigt i år, säger Jörgen Wedefelt, chef Audi Sverige.

Earth Day och #Project1Hour

Den 22 april är även datumet för internationella Earth Day vars syfte är att arbeta tillsammans för att hitta hållbara lösningar på miljö- och klimatfrågor. I år kommer Audi-medarbetare tillsammans med alla anställda i hela VW-koncernen samlas under det som kallas #Project1Hour för att under en timme diskutera hur var och en kan bidra till att minska klimatpåverkan.

-        Idag på Earth Day fokuserar vi på hur vi som individer kan minska vår klimatpåverkan, både privat och professionellt. Att köra elbil är ett sätt att bidra till omställningen, men det handlar givetvis om så mycket mer och hur vi lever våra liv. Audi som företag investerar massivt i både utvecklingen av nya elbilsmodeller men också i att minska klimatpåverkan både vid tillverkningen och i hela leverantörskedjan, fortsätter Jörgen Wedefelt, chef Audi Sverige.

Q4 e-tron tillverkas koldioxidneutralt i Zwickau

Audi har en helhetssyn för ansvarsfullt och hållbart agerande som även inkluderar leverantörer och tillverkning. Audi Q4 e-tron tillverkas klimatneutralt i Zwickau, som en gång var födelseort för märket. Till 2025 planerar Audi att samtliga anläggningar skall vara klimatneutrala och märket är redan på god väg. Elbilarna e-tron, e-tron Sportback och e-tron GT tillverkas redan klimatneutralt i Bryssel respektive i Neckarsulm. Dessutom har ungerska Györ certifierats, där bl.a. elmotorerna till Audi e-tron tillverkas.

Elbilsprogrammet växer i snabb takt

Audi satsar intensivt på omställningen till elbilism. Till 2025 räknar märket med att ha 20 helt eldrivna modeller i programmet. Redan idag erbjuds populära Audi e-tron och e-tron Sportback samt prestandamodellerna e-tron GT och RS e-tron GT. Till hösten kompletteras dessutom utbudet med Audi Q4 Sportback e-tron. I veckan avslöjades även konceptbilen Audi A6 e-tron concept som en fingervisning om kommande modellprogram. Premium Plattform Electric är en helt ny plattform som utvecklats under Audis ledning i samarbete med Porsche. Plattformen kommer att vara bas för en rad större modeller där den första serieproducerade modellen presenteras under andra halvåret 2022.

Fler klimatprojekt – Air capturing och Plogging

Audi är även engagerad i flera klimatprojekt som ett led i att som företag senast 2050 vara klimatneutralt i enlighet med Parisöverenskommelsen. Förutom resursoptimering, ökad grad av återvinning och krav på förnybar el i leverantörskedjan, pågår flera projekt för att skapa hållbar mobilitet, bl.a. med fokus på batterianvändningen i s.k. 2nd life. Tillsammans med schweiziska Climeworks är Audi även med och stöttar framtidsteknik som direct air capturing (DAC). I en anläggning på Island kommer Climeworks inhämta 4,000 ton CO2 från luften som mineraliseras i berggrunden. Under Earth Day organiserar Audi Enviromental Foundation även ett plogging-event där Audi-anställda i Tyskland gör en insats genom att plocka skräp under joggingturen. Plogging är företeelse som startade i Sverige och spridit sig över världen.

Marknadsintroduktion i juni

Audi Q4 e-tron lanseras hos de svenska Audi-återförsäljarna i början av juni men kan beställas redan nu. De första kundleveranserna sker i sommar.