12 maj 2021 | Pressmeddelande

Nya Volkswagen Tiguan Allspace officiell

Volkswagens populära SUV Tiguan Allspace har fått en omfattande uppdatering med ny teknik, såsom nya assistans- och infotainmentsystem.

Nya Tiguan Allspace i korthet:

 • Populär lång version av Tiguan. Såld i 1,5 miljoner exemplar globalt sedan lanseringen 2017.
 • Mer effektiv, mer framsynt, mer uppkopplad. Nya assistans- och infotainmentsystem till Tiguan Allspace.
 • Assisterad körning. Travel Assist hjälper till att styra, bromsa och accelerera i hastigheter upp till 210 km/h.
 • Uppkoppling. Den tredje generationen av Modular Infotainment Matrix begåvar Tiguan Allspace med onlinetjänsterna We Connect.
 • IQ.LIGHT – LED Matrix-strålkastare. Interaktiv strålkastarreglering för bästa sikt, komfort och säkerhet.
 • Fräsch look. Ny front med belyst list i grillen.
  Nytt utrustningsupplägg. ”Tiguan Allspace”, ”Elegance” och ”R-Line” ersätter de tidigare utrustningsnivåerna.
 • 7-sitsig eller extra utrymme. Flexibel interiör med en tredje sätesrad (standard i Sverige) och massor av plats för både passagerare och bagage.
 • Turboladdad dieselmotor med Twin dosing-SCR. Vridmomentstark 2,0 TDI-dieselmotor med 200 hk och låga kväveutsläpp.
 • Kraftfulla 2,0 TSI-motorer. Turboladdade, direktinsprutade bensinmotorer med en effekt på 190 respektive 245 hk.
 • Automatisk luftkonditionering standard. Pekpaneler och skjutreglage nya sättet att styra Air Care Climatronic.
 • Snart säljstart. Nya Tiguan Allspace släpps för försäljning preliminärt under vecka 21. Priserna är ännu inte fastställda.

Ända sedan Tiguan först började tillverkas har Volkswagens mångsidiga SUV varit en storsäljare. Räknat från starten för denna modellfamilj 2007 till slutet av mars i år, har nästan 6,4 miljoner exemplar rullat ut från fabriken.

2017 introducerades en version med lång hjulbas (LWB) – som nu har sålts i 1,5 miljoner exemplar. Denna version, som i Europa heter Allspace, är mycket populär runt om i världen. Mer än hälften (cirka 55 procent) av alla Tiguan som säljs i världen i dag är av den längre versionen. I Sverige är andelen cirka 20 procent.

Med uppdateringen av ”vanliga” Tiguan hösten 2020 gjorde nya progressiva driv-, assistans- och infotainmentsystem entré i denna modellfamilj. Nu är det dags för Tiguan Allspace att uppdateras.

Med sin toppklassiga utrustning och massor av plats för upp till sju personer, eller upp till 1 920 liter bagage, är Tiguan Allspace den perfekta familjebilen – en modern, mångkunnig SUV med intelligent 4MOTION fyrhjulsdrift som standard på den svenska marknaden.

Nya innovationer

Nya avancerade assistanssystem, som IQ.DRIVE Travel Assist (assisterad körning i hastigheter upp till 210 km/h), ser till att passagerarna i Tiguan Allspace njuter av full komfort hela vägen till resmålet. Med den tredje generationen av sin Modular Information Matrix (MIB3), erbjuder Volkswagen kunderna optimal uppkoppling och mängder av onlinetjänster. Air Care Climatronic har fått helt nya reglage och styrs nu via belysta, beröringskänsliga paneler och skjutreglage.

Motoralternativ på den svenska marknaden

I Sverige är samtliga versioner av Tiguan Allspace fyrhjulsdrivna. Följande motoralternativ och utrustningsversioner kommer att erbjudas:

 • Tiguan Allspace 2,0 TSI 190 DSG 4MOTION
 • Tiguan Allspace 2,0 TSI 190 DSG 4MOTION Elegance
 • Tiguan Allspace 2,0 TSI 190 DSG 4MOTION R-Line
 • Tiguan Allspace 2,0 TSI 245 DSG 4MOTION R-Line
 • Tiguan Allspace 2,0 TDI 200 DSG 4MOTION Elegance
 • Tiguan Allspace 2,0 TDI 200 DSG 4MOTION R-Line

Motorerna till Tiguan Allspace är både kraftfulla och bränsleeffektiva. Den direktinsprutade turbodieselmotorn (2,0 TDI) som kommer att erbjudas i Sverige levererar en effekt på 200 hk och är kopplad till en dubbel SCR-katalysator med AdBlue-insprutning av Twin Dosing-typ. Tack vare detta system minskas utsläppen av kväveoxider med upp till 80 procent. Ingenjörerna har också lyckats sänka CO2-utsläppen rejält – och samtidigt optimerat responsen.

De direktinsprutade, turbomatade bensinmotorerna (TSI) till Tiguan Allspace är också de mycket effektiva med bränslet. De båda 2,0 TSI-motorerna som kommer att erbjudas i Sverige är kopplade till en 7-stegad DSG-växellåda och utvecklar 190 respektive 245 hk.

Nya Tiguan Allspace uppfyller naturligtvis den senaste och striktaste utsläppsstandarden; Euro 6d-ISC-FCM.

Ny design i fronten

Med sin nya front har Tiguan Allspace vuxit med 22 mm på längden till totalt 4 723 mm. Måtten invändigt är oförändrade. Det mest iögonfallande utvändigt är frontsektionen som fått en ny, men lika distinkt design. Här är också IQ.Light – LED Matrix-strålkastarna en nyhet.

På kylargrillen tronar det nydesignade, tvådimensionella Volkswagen-märket. På sidorna flankeras det av en ljuslist som löper genom kylargrillen och ger Tiguan en extra effektfull uppsyn. Med sin framträdande kylargrill och speciella ljussignatur får fronten att utstråla kvalitet på högsta nivå.

Kunderna kan välja mellan en hel rad färger för sin bil – det finns nu åtta alternativ, däribland nytillskotten Oryx White och Kings Red. Uppdateringarna av exteriören avrundas av de nya 10-ekrade 18"-lättmetallfälgarna ”Frankfurt”.

Rik standardutrustning

Nya Tiguan Allspace presenterar sig i nya utrustningsversioner. Den första utrustningsversionen på den svenska marknaden kallas ”Tiguan Allspace”. Elbaklucka (öppning och stängning), 8"-färgpekskärm, eluppvärmd multifunktionsratt, Digital Cockpit Pro med 10,25"-TFT-färgdisplay, sidokrockkuddar för ytterplatserna i den 2:a sätesraden, eloxerad takreling i silver, komfortsäten, 18"-lättmetallfälgar, bakgrundsbelysning med 30 färger – allt är standard från start.

Bland säkerhetssystemen hör helljusassistenten Light Assist, adaptiva farthållaren ACC och omgivningsövervakaren Front Assist inklusive autobromsen City Emergency Brake till standardutrustningen.

Elegance – till resmålet med stil. Med sin premiumutrustning gör Tiguan Allspace Elegance verkligen skäl för namnet. Kromdekor invändigt och utvändigt, Easy Open/Easy Close med Keyless, Backkamera, IQ.Light – LED Matrix-strålkastare, Navigation Discover Media och infällbara backspeglar är exempel på ytterligare standardutrustning för Elegance.

R-Line – sportig till max. Eluppvärmd multifunktionssportratt med R-Line-logo, dekorlister i Carbon Grey, pedaler och fotstöd i rostfritt stål, Digital Cockpit Pro – R-Line kombinerar stil och dynamik på ett otvunget sätt. Black Style-exteriören (tillval) sticker ut från de övriga utrustningsalternativen tack vare sina svartlackerade luftgaller i kylargrillen och på stötfångaren, för att nu bara nämna något. 19”-lättmetallfälgarna sätter pricken över i:et (20"-lättmetallfälgar är tillval). Liksom Elegance är R-Line utrustad med Navigation Discover Media och infällbara backspeglar. På strålkastarsidan är LED Performance standard medan IQ.Light – LED Matrix-strålkastare är tillval.

Förarassistanspaket för Elegance och R-Line. Förarassistanspaket Plus är standard för både Elegance och R-Line. Detta paket innehåller Sign Assist, Travel Assist, Lane Assist, Emergency Assist, Side Assist, Park Assist och proaktivt passagerarskyddsystem.

Tillvalsmöjligheter

Ju mer, desto bättre. Till nya Tiguan Allspace har Volkswagen tagit fram ett brett utbud av tillvalsutrustning och olika design- och utrustningspaket – för komfort och bekvämlighet på individuell nivå. Fram kan man till exempel välja ergoActive-säten med elektriskt 4-vägs svankstöd och massagefunktion (på båda platserna). Man kan också välja ett uppfällbart panoramasoltak med en yta på hela 870 x 1 364 mm – en av de största i klassen.

Väljer man röststyrning räcker det med ett par ord för att till exempel byta kanal på radion. Black Style-exteriören till R-Line innehåller 19"-lättmetallfälgar och R-Line-stötfångare. Med sin perforerade yta ger Vienna-läderpaketet (tillval) en lyxig känsla. I paketet ingår även sätesvärme på båda platser fram. Head-up-Display visar körningsrelaterad information som hastighet, vägbeskrivningar och varningar i färg, direkt i förarens synfält. Trailer Assist gör det enklare att manövrera bilen med släp.

MIB3 och trådlös App-Connect

Denna andra version av Tiguan Allspace introducerar också ett antal nya infotainmentsystem (ur den nya MIB3-generationen) som ger tillgång till en uppsjö av praktiska onlinetjänster. Tack vare en Online Connectivity Unit (OCU) med integrerat eSIM-kort kan kunderna använda onlinetjänsterna från We Connect (obegränsad tid) och We Connect Plus (avgiftsfritt i 1-3 år i Europa).

Beroende på utrustningsnivå innehåller MIB3-systemen till exempel röststyrning med naturligt tal, tillgång till strömningstjänster (till exempel Apple Music™) och molnbaserad personlig anpassning tack vare användaridentifiering med Volkswagen ID. Dessutom kan appar nu integreras trådlöst via App-Connect Wireless för Apple CarPlay™ och Android Auto™.

Ljudsystem från Harman Kardon

Tillsammans med hifi-specialisterna Harman Kardon har Volkswagen utvecklat ett nytt premium-ljudsystem (tillval) för Tiguan Allspace. En subwoofer, en digital 16-kanalsförstärkare, 8 plus 1 högprestandahögtalare och en total effekt på 480 Watt ser här till att alla ombord kan njuta av förstklassig ljudkvalitet, var man än sitter i bilen.

Nya IQ.LIGHT

Med IQ.LIGHT – LED Matrix-strålkastare (standard för "Elegance" och tillval för "R-Line") har Volkswagen tagit bilbelysningen till nästa nivå. Första gången företaget använde detta strålkastarsystem var på lyxsuven Touareg. Med hjälp av en matris bestående av 24 LED-lampor i vardera strålkastarmodulen, aktiveras och projiceras olika ljusfunktioner (vissa av dem interaktiva) på vägbanan.

En annan nyhet på belysningssidan är det ”rinnande” ljuset i LED-blinkrarna, som sitter integrerade i IQ.LIGHT – LED Matrix-strålkastarnas moduler. Även LED-baklyktorna har uppdaterats, både tekniskt och designmässigt. Även toppversionen har blinkers med ”rinnande” ljus. En annan nyhet är den iögonfallande växlingen mellan bakljus och bromsljus, som på ett bättre sätt varnar bakomvarande.

Klimatanläggning med digitaliserat användargränssnitt

Den automatiska klimatanläggningen Air Care Climatronic med tre zoner, är bara ett exempel på den höga kvalitet som kännetecknar nya Tiguan Allspace. Med detta system styr föraren luftkonditioneringen, värmen och ventilationen via en ny, digital modul som sitter placerad på mittkonsolen.

Något annat som kunderna säkert kommer att uppskatta är de båda belysta USB C-uttagen och facket för sladdlös (induktiv) laddning av telefonen. Båda dessa praktiska detaljer sitter placerade nedanför luftkonditioneringen vilket gör dem enkla att se och använda.

7-sitsigt utförande är standard

Tack vare de båda separata sätena i den tredje sätesraden kan Tiguan Allspace också bli en SUV med plats för sju. 7-sitsigt utförande är som tidigare standard på den svenska marknaden. För att optimera bagageutrymmet kan ett 5-sitsigt utförande väljas som tillval utan extra kostnad.

Precis som baksätet i den andra raden kan de separata sätena i den tredje sätesraden fällas ned när den inte behövs. De ligger då i plan med golvet i lastutrymmet och skapar på så sätt ett slätt lastgolv. De generöst stora proportionerna i passagerarutrymmet och den stora bagagevolymen förblir oförändrade tack vare den långa hjulbasen (2 790 mm).

Säljstart och lansering

Säljstarten på den svenska marknaden beräknas ske under vecka 21. I samband med det blir priserna officiella. Själva lanseringen sker i höst. Fler detaljer om nya Tiguan Allspace finns i bifogat PDF-dokument.