17 sep 2021 | Pressmeddelande

Säljstart för nya Taigo – Volkswagens första SUV-coupé

Nya Taigo är en sportig SUV-crossover med coupé-silhuett som för in en ny livsstil och anda i småbilssegmentet. Taigo går nu att beställa på den svenska marknaden.

Nyheterna i korthet:

  • Volkswagens första SUV-coupé lanseras i småbilssegmentet: Ny sportig crossover-kaross med coupé-liknande silhuett.
  • Fräsch design: Uttrycksfull modell med fokus på stil, individualitet och känsla.
  • Livsstilsmodell i volymsegmentet: Tredje MQB-modellen i det så kallade A0-segmentet (efter Polo och T-Cross).
  • Fullt digital och alltid online: Digital Cockpit och den senaste generationen online infotainmentsystem (MIB3.1) hör till standardutrustningen. Digital Cockpit Pro med större display och fler funktioner är tillval.
  • Delvis automatiserad körning: IQ.Drive Travel Assist kan hjälpa till vid inbromsning, styrning och acceleration när föraren så vill.
  • Läckra designdetaljer: Stort skjutbart och uppställbart panoramasoltak och tak i kontrasterande, svart färg är exempel på tillval.
  • Detaljer från premiumklassen: IQ.Light LED Matrix-strålkastare med LED-ljuslist i kylargrillen (tillval), och en ljusramp på bakpartiet.
  • Innovativa reglage: Moderna touchkontroller och beröringskänsliga skjutreglage för styrning av klimatsystemet (tillval).
  • Praktisk i vardagen: Rikligt med utrymme i bagaget och högt till tak i baksätet. Dragkrok/Dragpaket erbjuds som tillval från och med slutet av oktober.
  • Praktiska digitala detaljer: Induktiv laddning och App-Connect Wireless, nyckellöst centrallås och pekskärmar på upp till 9,25".
  • Effektiva TSI-motorer: Bränsleeffektiva 1,0- och 1,5-liters bensinmotorer svarar för kostnadseffektiv körning och låga utsläpp.
  • Två versioner i Sverige: På den svenska marknaden erbjuds Taigo med sportiga utrustningsnivån R-Line och i två motoralternativ:
    • 1,0 TSI 110 hk DSG R-Line (från 259 900 kr)
    • 1,5 TSI 150 hk DSG R-Line (från 277 900 kr)

Efter årsskiftet lanserar Volkswagen sin första SUV-coupé, Taigo, i det så kallade A0-segmentet. Redan nu går modellen att beställa på den svenska marknaden. Den går också att bygga på volkswagen.se.

Med Taigo utökar Volkswagen sin familj av kompakta, framhjulsdrivna modeller baserade på MQB-plattformen – Polo (halvkombi, erbjuds inte längre på den svenska marknaden) och T-Cross (SUV) – med en tredje karossversion som tidigare nästan var helt reserverad för exklusiva bilar med en betydligt högre prislapp. Taigo har fokus på design, individualitet och känslor.

Kunderna kommer att uppskatta karossens crossover-stil, den högklassiga utrustningen, den upphöjda sätespositionen, hur praktisk bilen är i vardagen och den nya livsstilskänsla som Taigo erbjuder i detta volymsegment. Femsitsiga Taigo sluttar bakåt på sant coupé-manér – utan att för den skull begränsa utrymmet i huvudhöjd för de ombord.

Taigo är lägre och längre än T-Cross men med samma markfrigång. Den är högre och rymligare än Polo. Den långa hjulbasen på 2 554 mm ger alla passagerare en bekväm, något upphöjd sittplats. Jämfört med Polo och T-Cross har avståndet mellan axlarna ökat med två respektive tre millimeter. Taigo är 4 266 mm lång, 1 757 mm bred och 1 515 mm hög (inklusive takreling). Bilen har korta överhäng som ger den ett kraftfullt och sportigt utseende.

Med en standardutrustning innehållande full-LED-strålkastare och den allra senaste generationen av infotainmentsystem (MIB3), blir Taigo till ett nytt teknologiskt riktmärke i sin klass. Taigo är som standard utrustad med en hel svit av assistanssystem, som Lane Assist och Front Assist.

Taigo tillverkas i Pamplona, Spanien. I Brasilien tillverkas och säljs modellen under namnet Nivus.

Bränslesnåla TSI-motorer – en trecylindrig och en fyrcylindrig

Volkswagen lanserar Taigo som en framhjulsdriven bil med bränsleeffektiva bensinmotorer. De två turboladdade och direktinsprutade TSI-motorerna som erbjuds i Sverige har en effekt på 110 respektive 150 hk. Båda är utrustade med en 7-stegad DSG-växellåda med dubbla kopplingar och har utrustningsnivån R-Line som standard.

De effektiva TSI-motorerna har låga utsläpp vilket gör att de på ett betydelsefullt sätt är med och bidrar i övergången till mer miljövänliga bilar.

  • 1,0 TSI med 110 hk. Den trecylindriga motorn med 110 hästkrafter levereras i Sverige med en 7-växlad DSG. Topphastigheten är 191 km/h och 0-100 km/h klaras av på 10,9 sekunder. Den blandade bränsleförbrukningen ligger på från 5,9 l/100 km (135 g CO2/km). Den maximala släpvagnsvikten är 1 100 kg. Rekommenderat cirkapris: från 259 900 kr.
  • 1,5 TSI med 150 hk. Den mest kraftfulla motorn som finns tillgänglig för nya Taigo är den fyrcylindriga turbomotorn 1,5 TSI med en effekt på 150 hk och som har en 7-växlad DSG. Denna version når en toppfart på 212 km/h och accelererar 0-100 km/h på 8,3 sekunder. Den blandade bränsleförbrukningen ligger på från 6,1 l/100 km (139 g CO2/km). Den maximala släpvagnsvikten är 1 200 kg. Rekommenderat cirkapris: från 277 900 kr.

Unik, uttrycksfull design

Något som är kännetecknande för designen är de kraftfulla proportionerna. Speciellt iögonfallande är den coupé-liknande silhuetten med sina starkt lutande C-stolpar. Formerna, som inspirerats av SUV-coupéer i högre fordonsklasser, gör Taigo unik i sitt segment. Designen av främre och bakre stötfångare understryker också den distinkta karaktären.

Även sidoprofilen karakteriseras av skarpa, precisa linjer som tillsammans med de stora hjulen och skärmbreddarna får modellens crossoverkaraktär att framträda extra tydligt. Överhänget bak har sträckts ut för att markera hur praktisk Taigo är.

En sportig, livsstilsorienterad stadsbil som samtidigt är robust – med den unika designen vill Volkswagen att Taigo ska väcka känslor. Den nya SUV-coupén riktar sig framförallt till unga, trendmedvetna köpare som gillar design, liksom till de som har ett aktivt fritidsliv.

Bagageutrymmet slukar hela 438 liter. Det betyder att nya Taigo, trots sin coupé-liknande silhuett, rymmer nästan lika mycket med alla säten uppfällda som T-Cross med skjutbart baksäte (385 respektive 455 liter).

Medlemmarna i A0-modellfamiljen har en distinkt design både fram och bak. Alla utvändiga belysningsdetaljer, från strålkastarna till baklyktorna, är som standard av LED-typ. Den nya ljusdesignen ger bilen en karismatisk utstrålning – dag som natt. För Taigo R-Line erbjuds de nya IQ.Light LED Matrix-strålkastarna inklusive en LED-list mellan strålkastarna i kylargrillen som tillval. Detta länkar den stilmässigt samman med Volkswagens ID.-modeller liksom med nya Golf, Arteon, Tiguan Allspace och Polo som också de har denna karakteristiska LED-list, endera som standard eller som tillval.

Den ljusramp som sträcker sig över hela bakpartiet förstärker karaktären och får bilen att se bredare ut. Dessutom hör en projektionsbelysning (med en iögonfallande bikakestruktur) i sidobackspeglarna till standardutrustningen.

Tittar vi invändigt stoltserar Taigo med moderna reglage och en sinnrikt designad multifunktionsratt. Infotainmentsystemen är baserade på den senaste versionen av Modular Infotainment Building Kit (MIB3) och innehåller en Online Control Unit (eSIM) och App-Connect Wireless.

Med sitt avskalat rena användargränssnitt smälter klimatanläggningen Climatronic med pekfunktion (tillval) perfekt in i den stora displayens moderna look. Manöverpanelen består av beröringskänsliga knappar och skjutreglage. En liknande variant hittar vi även i Tiguan, Passat och Arteon, vilket är ett tydligt bevis på den höga kvalitet som interiören i Taigo håller.

Delvis automatiserad körning

Även när det gäller assistanssystemen ligger denna nya crossover mycket nära Volkswagen-modeller i högre segment. För Taigo R-Line är IQ.Drive Travel Assist standard. Här har ACC (automatisk avståndsreglering med utökad funktionalitet baserat på hastighetsgränser och data om färdvägen hämtade från navigationssystemet) och Lane Assist slagits ihop till ett nytt assistanssystem som gör delvis automatiserad körning möjlig upp till en systemberoende hastighet på 210 km/h.

I det här fallet är den nya, standardmonterade multifunktionsratten försedd med beröringskänsliga (kapacitiva) ytor i rattkransen. Med hjälp av dessa kontrollerar systemet att föraren håller händerna på ratten när IQ.Drive Travel Assist är aktiverat (i enlighet med EU-bestämmelserna för Automatiserad körning Nivå 2).

Taigo är som standard utrustad med ett flertal assistanssystem, som exempelvis områdesövervakaren Front Assist med autobromsen City Emergency Brake, filhållningsassistenten Lane Assist, filbytesassisenten Side Assist och passagerarskyddsystemet Pre-Crash. Endast ett fåtal andra modeller i denna fordonsklass erbjuder ett lika omfattande utbud av assistanssystem för säkerhet och komfort på så hög nivå.

Åtta färger och kontrasterande svart tak

Nya Taigo kan fås i åtta färger – två standardlacker (Ascot Gray och Pure White), fem metallic (Kings Red, Reef Blue, Reflex Silver, Smoky Gray och Visual Green) och en i pärleffekt (Deep Black). Som tillval kan alla karossfärger utom Deep Black kombineras med ett kontrasterande svart tak. Fälgstorleken 17" är standard medan 18" är tillval.

Utbudet av tillval innehåller bland mycket annat ett stort skjutbart/uppställbart panoramasoltak (takreling utgår då), Digital Cockpit Pro med 10,25"-display, tak och backspeglar i svart kontrasterande färg och ”Beats Sound system” med 6 högtalare och en effekt på 300 Watt. För att spara plats är förstärkaren placerad i reservhjulsbaljan, vilket gör att utrymmet i bagaget inte påverkas utan är lika mångsidigt användbart.

Rik standardutrustning

Taigo är välutrustad från start, följande är exempel på standardutrustning:

  • Sportiga utrustningsnivån R-Line, både interiört och exteriört
  • LED-strålkastare
  • LED-signatur
  • Dimljus
  • Takreling (utgår vid tillvalet panoramasoltak)
  • Lättmetallfälgar 17”
  • IQ.Drive Travel Assist inklusive ACC med Front Assist och City Emergency Brake samt filhållningsassistenten Lane Assist
  • Filbytesassistenten Side Assist
  • Pre-Crash passagerarskyddsystem
  • Parkeringssensorer fram och bak
  • Projektorbelysning i backspeglarna
  • Infällbara backspeglar
  • Ambientebelysning
  • Fällbart plant baksäte
  • Multifunktionsratt med paddlar
  • Klimatanläggning, manuell
  • Trådlös integrering av Apple CarPlay
  • Digital Cockpit (digitala instrument) med 8-tumsdisplay
  • Infotainmentsystem Ready 2 Discover med 8-tumsskärm
  • Förberedd för We Connect Plus, onlinetjänster, 36 månader (kostnadsfri aktivering krävs)

Två utrustningspaket

Två attraktiva utrustningspaket erbjuds till Taigo.

Pluspaket (13 900 kr)

  • IQ.Light LED Matrix-strålkastare
  • Klimatanläggning, 2-zons Climatronic
  • Keyless Access, nyckelfritt låssystem

Dragpaket (erbjuds från och med slutet av oktober)

  • Dragkrok, löstagbar
  • Backkamera
  • Lastrumsmatta
  • Reflexväst
  • Förstaförbandsväska

Enskilda tillval

Det erbjuds dessutom flera enskilda tillval för att krydda sin Taigo ytterligare, exempelvis:

  • Digital Cockpit Pro med 10,25-tumsdisplay och fler funktioner (3 800 kr)
  • Klimatanläggning, 2-zons Climatronic (4 200 kr)
  • Backkamera (3 100 kr)
  • Helljusassistent (1 200 kr)
  • IQ.Light LED Matrix-strålkastare (11 000 kr)
  • Keyless Acces, nyckelfritt låssystem ( 4 200 kr)
  • Panoramasoltak, skjutbart/tiltbart (10 400 kr)
  • Tak och backspeglar i svart kontrasterande färg, tonade sidorutor från B-stolpen (2 900 kr)
  • 18” lättmetallfälgar ”Misano”, svarta, högglanspolerade (3 800 kr)
  • Navigation Discover Media med 8-tumsskärm (8 900 kr)
  • Navigation Discover Pro med 9,25-tumsskärm, inkl. röststyrning (14 900 kr)
  • Metalliclacker (7 300-9 400 kr)
  • Bluetooth handsfree med induktiv laddningsfunktion (1 300 kr)
  • Ljudsystem Beats Sound (5 600 kr)
  • Dragkrok, löstagbar (erbjuds från och med slutet av oktober)

Tekniska fakta Taigo – 1,0 TSI 110 hk R-Line

Motor: Turboladdad och direktinsprutad bensinmotor (TSI), trecylindrig
Cylindervolym: 1,0 liter
Effekt: 110 hk
Vridmoment: 200 Nm vid 2 000-3 000 varv/min
Drivsystem: framhjulsdrift
Växellåda: 7-växlad DSG
Bränsleförbrukning, WLTP: från 5,9 l/100 km
CO2-utsläpp: från 135 g/km
Topphastighet: 191 km/h
Acceleration, 0-100 km/h: 10,9 s
Tjänstevikt / Totalvikt: 1 302 kg / 1 720 kg
Maximalt tillåten släpvagnsvikt: 1 100 kg
Längd / Bredd / Höjd (max): 4 266 mm /1 757 mm / 1 515 mm
Axelavstånd: 2 554 mm
Bagageutrymme, volym: 438-1 222 liter
Rek. cirkapris: från 259 900 kronor

Tekniska fakta Taigo – 1,5 TSI 150 hk R-Line

Motor: Turboladdad och direktinsprutad bensinmotor (TSI), fyrcylindrig
Cylindervolym: 1,5 liter
Effekt: 150 hk
Vridmoment: 250 Nm vid 1 500-3 500 varv/min
Drivsystem: framhjulsdrift
Växellåda: 7-växlad DSG
Bränsleförbrukning, WLTP: 6,1 l/100 km
CO2-utsläpp: från 139 g/km
Topphastighet: 212 km/h
Acceleration, 0-100 km/h: 8,3 s
Tjänstevikt / Totalvikt: 1 329 kg / 1 750 kg
Maximalt tillåten släpvagnsvikt: 1 200 kg
Längd / Bredd / Höjd (max): 4 266 mm /1 757 mm / 1 515 mm
Axelavstånd: 2 554 mm
Bagageutrymme, volym: 438-1 222 liter
Rek. cirkapris: 277 900 kronor

Mer information

Taigo går nu att bygga på volkswagen.se, där mer tekniska data och information om utrustning finns.