22 feb 2023 | Pressmeddelande

Volkswagen Group Technology utvecklar ett komplett drivsystem för elbilar

På Tech Day 2023 gav Volkswagen Group Technology en bild av kommande elbilsinnovationer inom områdena batterier, laddning och elektroniska komponenter. Fokus låg på framtidens elektriska drivsystem.

  • Förutom batterier och elmotorer kommer koncernens teknologiska ”powerhouse” i framtiden också att utveckla pulsomvandlare och värmehanteringssystem
  • Utvecklingen av en komplett frekvensomriktare ger effektivitets- och kostnadsfördelar och upp till 20 procent högre effektivitet, genom den optimala kombinationen av enskilda komponenter
  • Group Technology samlar koncerngemensamma aktiviteter inom områdena batterier, laddning och elektroniska komponenter
  • Thomas Schmall: "Vårt mål är att bli ledande inom teknik, även när det gäller e-mobilitet. Därför förlitar vi oss även här på vår interna kompetens."

På Tech Day 2023 gav Volkswagen Group Technology en bild av kommande elbilsinnovationer inom områdena batterier, laddning och elektroniska komponenter. Fokus låg på framtidens elektriska drivsystem. För detta ändamål hanterar Volkswagen alla centrala komponenter och utvecklar, förutom batterier och elmotorer, även pulsomvandlare och värmehanteringssystem internt. Volkswagen-koncernens drivsystem från en och samma leverantör erbjuder betydande effektivitets- och kostnadsfördelar. Upp till 20 procent högre effektivitet är möjlig tack vare den optimala kombinationen av enskilda komponenter.

– Volkswagen-koncernen och dess märken står för förstklassiga produkter och teknologier. Tack vare koncernens storlek och bredd samt vår interna kompetens kan vi dra nytta av enorma skalfördelar. Det gynnar våra kunder och gör våra fordon ännu bättre", sade koncernchefen Oliver Blume.

– Vårt mål är att bli tekniskt ledande, även när det gäller e-mobilitet. Även här förlitar vi oss på vår interna kompetens och efter battericeller och elmotorer tar vi över utvecklingen av pulsomvandlare och värmehanteringssystem. I framtiden kommer detta att göra Volkswagen-koncernen till en av få biltillverkare i världen som kan erbjuda ett helhetsoptimerat system”, sade Thomas Schmall, ledamot i koncernledningen med ansvar för teknik.

– Volkswagen-kollegornas kunnande och innovationskraft är världsunika. Att främja och använda denna kompetens om och om igen hjälper oss inte bara i konkurrensen, utan även i företagets omställning”, sade Daniela Cavallo, ordförande i Volkswagen-koncernens arbetarråd.

”Designad av Volkswagen”: Pulsomvandlare och värmehanteringssystem

Pulsomvandlaren är hjärnan i den elektriska drivlinan och styr till stor del effektivitet och prestanda. För att ta fram den första pulsomvandlaren har utvecklarna av dessa kärnkomponenter konstruerat om hårdvaran och mjukvaran från grunden. Genom principen ”modular toolkit” kan komponenten implementeras i allt från instegsmotorer till sportbilar med en effekt på över 500 kW och mer i framtiden. Tekniken håller för närvarande på att utvecklas för serietillverkning och kan redan användas i nästa generation MEB.

När det gäller värmehanteringssystem arbetar Volkswagen med helt nya lösningar. Idag används ett stort antal enskilda moduler och långa slanganslutningar. I framtiden kommer dessa att ersättas av en extremt kompakt, integrerad termomodul som styr hela luftkonditioneringen, även högspänningsbatteriet, vilket därmed får stor inverkan på bilens räckvidd och snabbladdningsförmåga. Den nya allt-i-ett-modulen är också betydligt lättare, robustare och effektivare än befintliga system.

Utöver effektivitet är huvudfokus för utvecklingen av alla centrala elektriska drivkomponenter skalbarhet – eftersom stordriftsfördelar minskar kostnaderna.

Group Technology: Koncernens teknologiska styrka

Volkswagen Group Technology samlar koncernövergripande aktiviteter inom områdena batterier, laddning och elektriska komponenter och stödjer varumärkena som koncernövergripande teknikleverantör. Även dotterbolagen PowerCo (batterier) och Elli (laddning och energi) finns med här. Den högteknologiska portföljen består bl.a. av den enhetliga cell som kommer att användas i alla Volkswagen-koncernens fordon från 2025 och som sätter en ny standard när det gäller batteriteknik. I divisionen ingår även Platform Business, som omfattar samarbete med externa partners som Ford och Mahindra. Volkswagen Group Technology sysselsätter globalt ca 70 000 personer.