22 dec 2010 | Pressmeddelande

Dakar-rallyt 2011: Volkswagen siktar på tredje raka segern

Extrema ökenpassager, svindlande höjder i Anderna och snabba specialsträckor på grus – Dakar-rallyt är motorsportens längsta och tuffaste test. Volkswagen-teamet är fast besluten om att vinna titeln för tredje året i rad.

Dakar-rallyt 2011 går av stapeln 1-16 januari och är 9 000 kilometer långt. För tredje gången körs det legendariska rallyt i Sydamerika, från kust till kust genom Argentina och Chile. Start och mål sker i den argentinska huvudstaden Buenos Aires.

Rallyts centrum är Atacamaöknen – den mest ofruktbara regionen på jorden. 6 av de 14 specialsträckorna kommer att köras i dessa ogästvänliga områden. Höga sanddyner med djup sand, två vändor i Anderna på höjder över 4 700 meter över havsytan och hårda grusvägar ingår i de dagliga utmaningarna.

Volkswagen har stått som segrare de senaste två åren och man siktar nu på ett ”hattrick”.
– De två tidigare segrarna är de största framgångarna som Volkswagen hittills har uppnått inom motorsporten. Men detta gör ingalunda uppgiften lättare. Våra rivaler kommer att göra allt som står i deras makt för att besegra oss. Vi ger oss in i rallyt med tillförsikt och vårt mål är att vinna för tredje gången i rad, säger Kris Nissen, chef Volkswagen Motorsport.

Volkswagen är den enda biltillverkaren som vunnit världens tuffaste rally med dieselteknologi. I kommande rallyt ställer man upp med fyra bilar som bygger på den nyutvecklade tredje generationen av Race Touareg. Den dieseldrivna bilen utvecklar 310 hästkrafter.
– Vi har systematiskt optimerat Race Touareg samtidigt som mekaniker, ingenjörer, förare och kartläsare har arbetat med detaljer för att vara bättre förberedda än någonsin, fortsätter Kris Nissen.

De fyra teamen med förare och kartläsare har tidigare skördat stora framgångar för Volkswagen i Dakar-rallyt:

  • Carlos Sainz / Lucas Cruz (båda från Spanien): Segrare 2010
  • Giniel de Villiers / Dirk von Zitzewitz (Sydafrika / Tyskland): Segrare 2009
  • Nasser Al-Attiyah / Timo Gottschalk (Qatar / Tyskland): Tvåa 2010
  • Mark Miller / Ralph Pitchford (USA / Sydafrika): Tvåa 2009

Volkswagen erbjuder en möjlighet att följa rallyt via iPhone och iPod touch. Via applikationen "Volkswagen Rally mobile" får man nyheter, resultat, videos och bakgrundsinformation direkt i sin display före, under och efter rallyt. Applikationen kan från och med nu hämtas kostnadsfritt hos Apples App Store via www.volkswagen-motorsport.com/dakar_iPhone.