02 jun 2019 | Pressmeddelande

Brand stoppade ledande Veiby

Ole Christian Veiby dominerade WRC 2 i Rally Portugal en bra bit in på lördagens etapp. Norrmannen var på väg mot en imponerande seger när en brand i bilen satte stopp för jakten på VM-ledningen.

 Vi låg på maxhastighet på sträckan när jag kände röklukt i bilen. Jag frågade Jonas om han kunde känna det och han bekräftade. Plötsligt såg jag lågor i backspegeln, från bakänden på bilen och vi var tvungna att stanna. Som tur var stod det brandmän med brandsläckare precis där vi stannade så de fick snabbt branden under kontroll, berättar Veiby om hans och co-drivern Jonas Anderssons dramatiska minuter.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-ekipaget hade fram till det ögonblicket dominerat i WRC 2-klassen. Ledningen var en dryg halvminut till tvåan och ännu mer till värsta konkurrenterna i VM-totalen.
 Allt var perfekt fram till dess. Vi körde smart och kontrollerat och jag kände mig bekväm med farten. Jag måste medge att det kändes som att segern skulle bli vår, säger en besviken Veiby.

Rapporten om missödet nådde snabbt teamchefen Tommy Kristoffersson på plats i Småland för South Swedish Rally.
 Vi är naturligtvis jättebesvikna. Det här var en oerhört viktig tävling för oss. Vi vill etablera oss i WRC 2 och för oss innebär de VM-tävlingar vi har valt ut en stor ekonomisk insats. Det finns inte resurser att tävla ”overseas”, så vi måste satsa på att göra resultat i Europa.

Och ett fint resultat var det verkligen uppbyggt för efter Veibys fina inledning.
 Vi hade gjort absolut allt för driftsäkerheten inför den här tävlingen, bytt och servat det mesta i bilen och kört ett värdefullt test. När Ole Christian dessutom gjorde det så bra inledningsvis så känns det ännu tyngre nu, konstaterar Kristoffersson, men är samtidigt tacksam att Ole Christian och Jonas klarade sig oskadda och att inte hela bilen brann upp.
 Sinnesnärvaro från vår besättning och tur att det stod en brandbil precis där de stannade.

Stallchef Kristoffersson har nu bryderier eftersom nästa VM-tävling knackar på dörren redan om två veckor, på Sardinien.
 Vi måste invänta besked från Volkswagen Motorsport om hur vi ska göra.

Veiby är kvar på tredje plats i WRC 2-mästerskapet totalt.