04 mar 2020 | Pressmeddelande

Återvunna PET-flaskor klär nya Audi A3

Modeindustrin tillverkar smycken, kläder och väskor från PET-flaskor. Alltfler möbler tillverkas dessutom av restmaterial från papper, plastflaskor och trä. I nya Audi A3 erbjuder Audi för första gången en sätesklädsel som tillverkats av återvunnet material. Totalt används över 100 återvunna PET-flaskor i interiören.

Hållbarhet är en central del i Audis företagsstrategi. Det gäller både för teknikval och i tillverkning. I nya Audi A3 används för första gången en sätesklädsel som tillverkats av återvunnet råmaterial. Upp till 89% av textilierna består av återvunna PET-flaskor som har omvandlas till garn i en avancerad process. Resultatet är ett tyg med samma kvalitet i både utseende och känsla som konventionella textilklädslar.  

Från PET-flaska till klädsel

Du stoppar in PET-flaskan i pantmaskinen och får några kronor i pant. Men vad händer sen? Först pressas flaskorna direkt på plats för att spara utrymme vid transporten. Framme vid återvinningsanläggningen sorteras de efter färg, storlek och kvalitet. En kvarn mal sedan ned flaskorna till småflingor som tvättas, torkas och smälts ned.  Massan formas sedan till granulat, s.k. recyklat, som sedan formas till tunna trådar som används vid tillverkning av textilen.

Över 100 PET-flaskor i en Audi A3

Totalt används upp till 45 stycken 1,5-liters PET-flaskor till klädseln. Dessutom har ytterligare 62 PET-flaskor återvunnits för att tjänstgöra som mattor i nya Audi A3. I interiören används ännu fler återvunna råmaterial, t.ex. isoleringsmaterial och ljudabsorbenter, sidoklädseln i bagageutrymmet, lastgolvet och iläggsmattorna. Audi har satt ett tydligt mål där andelen återvunna material kommer att öka avsevärt under de kommande åren, givetvis med samma höga kvalitetsnivå som kunderna är vana vid.

Ännu är inte riktigt hela klädseln tillverkad av återvunna material. “Utmaningen är det undre lagret av vävt material, som är fastlimmat med den övre textilen. Vi jobbar på att ersätta det med återvunnen polyester, säger Ute Grönheim, som är ansvarig för materialutveckling av textilier. “Målet är att göra hela sätesklädseln av samma typ av material så att de kan återvinnas igen. Vi är inte så långt ifrån att nå det.” På längre sikt kommer alla tygklädslar att tillverkas i återvunnet material.

Tre återvunna tygklädslar till nya Audi A3

Nya Audi A3 kommer att erbjudas med tre olika klädslar med upp till 89% återvunna material. Sline interiör erbjuds med Puls-klädsel i en svart- och silverkombination med röd kontrastsöm. Lite senare, kommer den även i en svart-röd variant med röd kontrastsöm. Om så önskas kan de även kombineras med sidostycken av konstläder. I exklusiva design selection ingår den stålgrå varianten “Torsion” med gul kontrastsöm.

Lansering

Nya Audi A3 Sportback har säljstart under mars och laseras hos de svenska återförsäljarna i maj.

Se mer av produktionen av klädseln här på Audi MediaTV.