19 mar 2020 | Pressmeddelande

ŠKODA AUTO inför ett tillfälligt produktionsuppehåll i fabrikerna i Tjeckien på grund av Coronakrisen

Anläggningarna Mladá Boleslav, Kvasiny och Vrchlabí stängdes under onsdagen den 18 mars 2020 i två veckor framåt på grund av den rådande situationen och spridningen av Coronaviruset.

På grund av Coronaviruspandemin och i samråd med Volkswagen Group stoppade ŠKODA AUTO produktionen i sina tjeckiska anläggningar i Mladá Boleslav, Kvasiny och Vrchlabí klockan 22:00 i går kväll den 18 mars. Fabrikerna stängs drygt två veckor framåt och planeras att öppnas igen den 6 april. Beroende på pandemins utveckling kan produktionsuppehållet förlängas.

På ŠKODAs huvudkontor i Tjeckien har tre fall av Coronavirus bekräftats. Arbetsplatserna har desinficerats noggrant för att förhindra att viruset sprider sig ytterligare. De anställda som drabbats av smittan har nu ett stabilt hälsotillstånd och som en försiktighetsåtgärd är de medarbetare som varit i kontakt med dessa hemma i karantän. ŠKODA AUTO tar stort ansvar för sina anställda, kunder, leverantörer och försäljningsorganisationer. Styrelsen beslöt därför att stänga de tre anläggningarna i Tjeckien. Alla anställda kommer att erhålla 70 procent av sin genomsnittliga lön i början av produktionsstoppet (18 till 29 mars 2020) och 75 procent från 30 mars till 5 april 2020.

ŠKODA kommer initialt att finansiera konsekvenserna av denna situation med egna resurser. Företagets främsta mål är att behålla alla anställda under denna tid.

För att skydda sina anställda inom Volkswagen Group Sverige har flertalet restriktioner och rekommendationer införts för bland annat resor i tjänsten. Anställda arbetar just nu i största möjliga mån hemifrån om möjligt och planerade möten hålls främst via Skype för att minska risken för smittspridning.Verksamheten för märkenas återförsäljare på utbildningscentret i Södertälje har också stängts ned under en period.