03 apr 2020 | Pressmeddelande

Nu startar SEAT produktionen av nödrespiratorer på sin anläggning i Martorell

Nödrespiratorn som heter OxyGEN är nu godkänd och massproduktionen kan starta för att stödja den pga Covid-19 extremt ansträngda sjukvården i Spanien.

  • Nödrespiratorn är nu godkänd av spanska läkemedelsmyndigheten för klinisk utredning
  • OxyGEN är resultatet av en gemensam kraftfull insats av Protofy.xyz, SEAT, Germans Trias y Pujol Investigation Institute & Hospital, Hospital Clinic, tillsammans med en rad andra företag.

Martorell, 3 april 2020, SEAT startar produktionen av nödrespiratorer vid sin fabriksanläggning i Martorell, Barcelona, för att stödja den spanska sjukvården i krisen orsakad av COVID-19. Respiratorn har godkänts av den spanska läkemedelsmyndigheten för klinisk utredning och den dagliga produktionsvolymen kommer ständigt att anpassas, tillsammans med myndigheterna, efter behov för att undvika onödiga lager. Företaget kommer att arbeta för att nå en produktionsvolym på 300 nödrespiratorer per dag, den byggs tillfälligt på den lina som normalt monterar delar till SEAT Leon.

Respiratorn, som heter OxyGEN, designades av företaget Protofy.xyz under medicinskt samordnande av läkarna Dr. Manel Puig Domingo (Germans Trias y Pujol Investigation Institute), Dr. Oriol Estrada (Hospital Germans Trias i Pujol), och Dr. Josep María Nicolás (Hospital Clínic), i ett samarbete mot klockan under de senaste två veckorna för att göra detta projekt till verklighet. I industrialiseringsprocessen, ledd av SEAT, har också flera olika partners samarbetat.

SEAT President and Vice-president for Finance and IT, Carsten Isensee, betonade ”att agera på bristen av medicinsk utrustning är prioriterat samt ett ansvar för ett företag med stor industriell kapacitet som SEAT. Alla insatser är nödvändiga nu för att bekämpa spridningen av COVID-19 tillsammans.”

Nödrespiratorn tillverkas på SEAT Leons monteringslina vid SEATs anläggning och drivs bland annat av en modifierad vindrutetorkarmotor. Varje enhet har mer än 80 elektroniska och mekaniska komponenter och genomgår en grundlig kvalitetskontroll med ultraviolett ljussterilisering.

SEAT Vice-president for Production and Logistics, Dr. Christian Vollmer, som leder projektet pekar på att ”laganda och samarbete är nu viktigare än någonsin så att vi tillsammans kan försöka tillgodose efterfrågan från sjukvården. På SEAT har vi ett avancerat massproduktionssystem och i en situation som den nuvarande är det vårt ansvar att göra det tillgängligt för det spanska samhället.” 

SEAT Vice-president for Legal Services and Good Governance, Luis Comas framhöll att "denna process inte skulle ha varit möjlig utan stödet från den spanska läkemedelsmyndigheten och det personliga engagemanget av dess direktör och det spanska hälsovårdsministeriet."

SEAT är starkt engagerat i att hjälpa hälso- och sjukvårdssystemet inkl. yrkesverksamma på alla sätt för att bromsa spridningen av COVID-19. SEAT arbetar på och analyserar nu andra liknande projekt som kommer att presenteras så fort de klarat nödvändiga tester och godkänts av motsvarande myndigheter. Ett starkt team av yrkesverksamma från flera avdelningar, bland annat produktion, hälsa och nödläge, utveckling, logistik och kvalitet, har arbetat mot klockan under de senaste två veckorna för att göra dessa projekt till verklighet.

Enheter som samarbetar med utvecklingen av nödrespiratorn

Protofy.xyz
OxyGEN
Hospital Clínic
Hospital Germans Trias i Pujol
Germans Trias y Pujol Investigation Institute (IGTP)
Hospital del Mar
CMCiB (Catalan Centre for Comparative Medicine and Bioimaging)
University of Barcelona
Recam Laser
Doga Motors
Luz Negra
LCOE (Official Central Automation Laboratory)
Ficosa
Bosch
IDNEO
Secartys
Espiroflex
Gaso
Cuatrecasas
Civil Guard
Urban Guard
Mossos d’Esquadra
National Police