30 jul 2020 | Pressmeddelande

CUPRAs modellutbud tillsammans för första gången

Bara två år efter sin världspremiär kan CUPRA redan presentera en bred produktsvit av högprestandamodeller: CUPRA Formentor, CUPRA Leon, CUPRA Leon Sportstourer och CUPRA Ateca. Och bara runt hörnet väntar märkets första elbil, CUPRA el-Born.

  • CUPRA Formentor, en perfekt balans mellan design och prestanda under en läcker CUV-kaross, märkets första egenutvecklade modell
  • CUPRA Leon, finns både som halvkombi och Sportstourer, erbjuder flera drivlinor, exempelvis en effektiv plug-in hybrid
  • CUPRA Ateca, högprestanda-SUV:en i modellutbudet, en unik bil i sitt segment
  • Nästa år kommer utbudet att breddas ytterligare med CUPRAs första elbil, CUPRA el-Born

Martorell, Spanien, 30 juli 2020. Efter lanseringen som eget märke 2018, har CUPRA utvecklat en hel serie av högprestandabilar som alla karakteriseras av sportighet och modern design, CUPRA Ateca, en högpresterande SUV, CUPRA Leon, finns i varianterna halvkombi och Sportstourer samt CUPRA Formentor, den första helt egenutvecklade modellen, en CUV som kombinerar fördelarna hos en sportig personbil med SUV:ens typiska karaktär.

”Bara två år efter lanseringen av varumärket CUPRA ökar modellutbudet i snabb takt. CUPRA Ateca markerade varumärkets inträde i ett nytt segment och blev en stor framgång genom att sälja över 15 000 enheter sedan starten 2018”, säger CUPRA: s vd Wayne Griffiths, ”Vi har nu utökat familjen med helt nya CUPRA Leon och senare i år kommer vi även att introducera CUPRA Formentor, som är den första modellen designad och utvecklad exklusivt för varumärket. Båda modellerna, Leon och Formentor, integrerar högpresterande plug-in hybrider vilket bevisar att elektrifiering och prestanda är en perfekt matchning. CUPRA, nu med fyra modeller, står på en solid bas för varumärkets framtida tillväxt. ”

CUPRA inleder elektrifieringen genom att lansera tre avancerade plug-in hybrider, CUPRA Formentor, CUPRA Leon och CUPRA Leon Sportstourer. Under 2021 lanserar märket sin första helt eldrivna bil, CUPRA el-Born.

CUPRAs DNA genom hela modellutbudet
CUPRAs modeller har gemensamt specifika egenskaper, tekniska lösningar formspråksdetaljer för att prestera på högsta nivå.

De är alla försedda med den mest avancerade chassi- och styrtekniken för att kunna leverera en optimal kombination av dynamik och körförmåga. Hit hör exempelvis säker och välbeprövad chassiteknik, snabbväxlande DSG-automatlådor (med ”shift-by-wire”-teknik i CUPRA Formentor, CUPRA Leon och CUPRA Leon Sportstourer) och progressiv servostyrning som ger föraren en direkt kontroll.

Lägg till detta den adaptiva chassiregleringen DCC som ger ännu mer kontroll över bilens körkarakteristik (bl.a. med ett speciellt CUPRA-mode), en differentialbroms och 18"-bromsar från Brembo. Resultatet är en bil som är lika dynamiskt lyhörd och säker som den är kul att köra, en bil som med råge lever upp till kraven i segmentet.

CUPRAs modeller sticker ut från mängden både genom sin design och prestanda. De har sin egen, distinkta look men också designdetaljer som tydligt länkar dem till de övriga familjemedlemmarna.

Exteriördesignen lyfts fram av den helt LED-baserade belysningstekniken som ger bilen en mer energisk och målmedveten look. Dynamiska blinkers bak har rinnande ljus för en ännu mer effektfull utstrålning.

När du sätter dig i bilen, välkomnas du av den speciella CUPRA-belysningen som direkt slår an tonen för vad som komma skall.

Invändigt ser de skålade sportstolarna till att ge kroppen ordentligt stöd samtidigt som de ger den där speciella känslan man får när sitter i en högprestandabil. Flera färger och material (däribland läder) finns att välja mellan interiört, så du kan alltid få den att matcha din egen personlighet.

När man satt sig skönt tillrätta i förarsätet fångas ögat först av den nya CUPRA-ratten med sin startknapp och sina lägesväljare, ytterligare en avspegling av bilens höga prestanda. Växlingspaddlarna har gjorts större för att det ska vara ännu mer intuitivt att växla manuellt. Framför sig har man också Digital Cockpit med sin sportiga layout, en mer fokuserad digital instrumentering som utvecklats för CUPRA och på ett tydligare och mer överskådligt sätt ger föraren information om hastighet och varvtal.

I dagens digitaliserade värld är infotainment- och uppkopplingslösningar helt enkelt ett måste. CUPRA-modellerna bjuder på en hel serie av system som gör det möjligt för kunderna att hålla kontakt med omvärlden.

Full Link ger tillgång både till Apple CarPlay och Android Auto i kupén liksom till röststyrning och geststyrning för att göra interaktionen mellan människa och teknik enklare, effektivare och mindre distraherande.

Ett annat förutsättningslöst krav är naturligtvis säkerheten. Bra då att veta att CUPRAs modeller erbjuder några av de mest avancerade förarassistanssystemen på marknaden och därför också den säkraste körningen i högprestandasegmentet. Till dessa system hör bl.a. Predictive Adaptive Cruise Control, Emergency Assist, Travel Assist och Side and Exit Assist.


CUPRA Formentor

Det senaste utvecklingssteget för CUPRA var Formentor CUV, märkets första helt egenutvecklade modell. Formentor är baserad på den speciella MQB Evo-plattformen, designad och konstruerad för framtiden. Resultatet är en modell som blandar förfining, innovation och en både intuitiv och dynamisk körupplevelse på ett mästerligt sätt.

Bilen, som fått sitt namn efter den natursköna udden Cap de Formentor på Mallorca, påminner en aning om den på en robust terrängbil, men med en mycket elegantare och mjukare sidoprofil. Och till skillnad från en traditionell SUV:ens grova, bastanta framtoning, kombinerar denna högprestanda-crossover terrängattributen med en halvkombis sportiga look och kompakta yttermått, fast med samma formfaktor som för en coupé, en perfekt kombination.

Flera läckra exteriörlacker, som Magnetic Tech Matt och Petrol Blue Matt, ger designen det där lilla extra och gör att man kan låta den egna personligheten komma till uttryck.

Det finns två högpresterande drivlinor att välja mellan, båda matchar bilens speciella look och karaktär på ett idealiskt sätt. En bensindriven, 2.0-liters, turboladdad TSI-motor med 310 hk (228 kW), ett vridmoment på 400 Nm med fyrhjulsdrift, 4Drive. Det andra alternativet är en plug-in hybrid med en bensindriven TSI-motor på 150 hk (110 kW) som i kombination med en elmotor med en effekt på 85 kW (115 hk) ger en totaleffekt på 245 hk (180 kW) och ett litium-jon-batteripaket med en kapacitet på 13 kWh ger CUPRA Formentor ypperlig eldriftsprestanda samtidigt som denna drivlina minimerar miljöavtrycket. Räckvidden på enbart el ligger på 60 km (WLTP).

Chassit är utvecklat för att erbjuda en helt enastående kördynamik, bl.a. med den dynamiska chassiregleringen DCC som gör att man via det speciella, beröringskänsliga skjutreglaget kan ställa in bilens körkarakteristik som man vill ha den.

I kupén hittar vi bl.a. en 12"-infotainmentdisplay av panoramatyp som förutom att ge tillgång till funktionalitet på en helt ny nivå, både för föraren och passagerarna, också förstärker det digitala intrycket i kupén.

CUPRA Formentor är företagets första helt egenutvecklade modell, både design- och konstruktionsmässigt. Den är också den första av företagets modeller som kommer att tillverkas vid CUPRAs anläggning i Martorell. CUPRA Formentor lanseras under hösten.


CUPRA Leon

Med två modellversioner, halvkombi och Sportstourer, ökar CUPRA Leon sin attraktionskraft ännu mer och ger kunderna möjlighet att välja en bil som passar den individuella livsstilen optimalt, utan att man behöver göra avkall på varken prestanda, komfort eller praktiskhet i vardagen. Den senaste versionen av denna kompakta högprestandamodell erbjuder en enastående körupplevelse och kommer att stärka märket CUPRAs strålkraft ytterligare.

Tack vare de avancerade drivlinorna, det dynamiska chassit och den eleganta mixen av sportighet och förfining såväl invändigt som utvändigt, är den en bil som sticker ut i sitt segment.

Bland motorerna, som har en effekt på 245, 300 resp. 310 hk (endast för Sportstourer med 4Drive), hittar vi t.ex. bensindrivna 2.0 TSI vilket ger ett tillräckligt stort effektspann för att kunna passa alla smaker. Och för en värld som hela tiden strävar efter att minska sin belastning på miljö, introducerar helt nya CUPRA Leon elektrifiering i högprestandasegmentet med en plug-in hybrid på 245 hk (180 kW).

Tack vare de möjligheter som MQB Evo-arkitekturen ställer till förfogande, kommer nya CUPRA Leon att erbjuda kördynamik på en helt enastående nivå. Med styvare kaross och ett chassi som tack vare den dynamiska chassiregleringen DCC kan stämmas av bättre via det användarvänliga, beröringskänsliga DCC-skjutreglaget (bl.a. finns ett speciellt CUPRA-mode), är CUPRA Leon en bil som står klar för vilken väg som helst.

Fälgarna matchar de dynamiska egenskaperna. 19"-lättmetallfälgarna kan fås i Copper eller Diamond-finish. Det finns också flera exteriörfärger att välja mellan, bl.a. Magnetic Tech Matt och Petrol Blue Matt som får designen att framträda extra tydligt.

Interiörfärgen Petrol Blue är ett effektfullt designelement som lyfter fram detaljerna i kupén. Det finns också andra alternativ för CUPRA Leon. Skålade säten i svart läder (standard är skålade säten med tygklädsel). Och i takt med den allt mer ökande digitaliseringen, bidrar infotainmentsystemets panoramadisplay på 10” till att skilja ut bilen från andra i segmentet och ser till att den är redo för en uppkopplad framtid.

Nya CUPRA Leon är designad och utvecklad vid företagets fabrik i Martorell där den också kommer att tillverkas. CUPRA Leon lanseras under hösten.


CUPRA Ateca 2020

CUPRA Ateca var den första modell som högprestandamärket CUPRA lanserade. Den intog direkt en unik position på marknaden genom att vid sidan av premiummärkena erbjuda den högsta prestandan för en SUV. Modellens lyckade mix av precision, sportighet, praktiskhet och attraktiv design skapade ett fantastiskt helhetspaket som blev en dundersuccé. Denna högprestanda-SUV var den viktigaste faktorn bakom CUPRAs tillväxt på 72% jämfört med året innan och var också spjutspetsen för de efterföljande CUPRA-modellerna.

Nya CUPRA Ateca 2020 fortsätter att röra om på marknaden genom att ange normen för vad en kompakt högprestanda-SUV ska erbjuda köparna. CUPRA har byggt vidare på den stabila grund som lades redan vid den första lanseringen och kryddat bilens attraktionskraft ytterligare med ny teknik och nya funktioner.

Den revolutionerande exteriören har uppdaterats och har nu en mer målmedveten och kaxig utstrålning. Kupén har förbättrats ännu mer både när det gäller komfort, praktiskhet, design och kvalitet.

Med sin kraftfulla, bensindrivna 2.0-liters TSI-motor och sin 7-stegade snabbväxlande DSG-växellåda bjuder CUPRA Ateca på samma höga prestandanivå. Den fyrcylindriga, turboladdade motorn levererar 300 hk och ett vridmoment på 400 Nm. 0 till 100 km/h går på pigga 4,9 sekunder.

Motorprestandan kan göras ännu mer framträdande med hjälp av den unika akustik som avgassystemet från Akrapovič bjuder på, för ett extra maffigt motorljud!

Nya CUPRA Ateca är designad och utvecklad vid företagets fabrik i Martorell, och kommer att tillverkas i tjeckiska Kvasiny. CUPRA Ateca lanseras under hösten.