26 jul 2023 | Pressmeddelande

Kommunicerande ljus. Audi Q6 e-tron med 2:a generationens digitala OLED-teknik

Audis senaste innovation förändrar ljusdesign och Car2X-kommunikation i bilvärlden. Med den andra generationen av de digitala OLED-bakljusen i Audi Q6 e-tron lyfts både ljusdesign, funktionalitet och trafiksäkerhet till en ny nivå. Audi utvecklar stegvis tekniken med intelligenta displayer som kan kommunicera med andra trafikanter genom att visa information via bakljusen, så kallat kommunikativt ljus. En annan världsnyhet, som har premiär med Q6 e-tron, är aktiva digitala ljussignaturer. De ger ett helt nytt levande intryck och visar vägen för Audis framtida ljusteknik. För första gången kan kunderna välja till de digitala dagsljusen i Matrix LED-strålkastarna och den nya generationen av digitala OLED-bakljus. De digitala ljussignaturerna kan dessutom bokas via Functions on demand.

Med Audi Q6 e-tron påbörjar Audi inte bara ett nytt kapitel inom e-mobilitet, utan också inom ljusteknik som är en viktig del av Audis DNA. Med världens första aktiva digitala ljussignatur påbörjas en ny era präglad av Audi-unik design och estetik.

Den andra generationen av den innovativa digitala OLED-tekniken skapar inte bara en unik profil för nya Audi-modeller, utan ger också möjlighet till många fler funktioner. Framför allt ökas trafiksäkerheten genom att de digital OLED-bakljusen kan kommunicera med omgivningen.

Audi Q6 e-tron sätter dessutom en ny standard för individualisering med upp till åtta valbara digitala ljussignaturer för dagsljusen i Matrix LED-strålkastarna och de digitala OLED-bakljusen 2.0. Det görs via MMI eller för första gången via myAudi appen. De digitala ljussignaturerna kan dessutom köpas till i efterhand via Functions on demand.

Världens första aktiva digitala ljussignatur

Strålkastare och bakljus ger ett levande intryck, det är så världsnyheten med aktiva digitala ljus kan upplevas. Detta kommer i form av ett tillvalspaket med digitala ljussignaturer.

-          Med Audi Q6 e-tron designar vi för första gången i serieproduktion inte bara ljusens form, utan också hur de rör sig. Tack vare en perfekt symbios mellan ljusdesign och den nya tekniken verkar ljuset i nya Audi Q6 e-tron mer levande och intelligent än någonsin. Vi har givit ljussignaturerna sin egen personlighet och samtidigt en egen estetik till den digitala världen, förklarar César Muntada, Head of Lightning Design. Med världens första aktiva digitala ljussignatur startar Q6 e-tron en ny era som präglas av design och estetik som är unik för Audi.

En mjukvarumodul, som Audi utvecklat tillsammans med koncernens eget mjukvarubolag CARIAD, gör formen för ljussignaturen möjlig. I de nya digitala OLED-bakljusen skapar sex OLED-paneler med totalt 360 segment en ny bild vara tionde millisekund med hjälp av en egenutvecklad algoritm. Algoritmen gör bilens ”hjärnaktivitet” synlig genom konstant rörelse i de aktiva digitala ljussignaturerna. Samtidigt säkerställs att ljussignaturens totalbild inte varierar i intensitet. I fronten skapas ljussignaturen via ett samspel mellan algoritmen och tolv dimbara segment.

En kort tillbakablick på den digitala OLED-tekniken version 1.0:

2016 introducerade Audi en ny ljusteknik för bilbranschen i Audi TT RS. Det var första gången som organiska LED-ljus, (dvs OLED), användes som bakljus. OLED-element är halvledarbaserade ljuskällor som skapar ett homogent ljus med väldigt hög kontrast på en yta där ljusstyrkan är reglerbar. OLED-ljusen kan dessutom formas fritt och fördelas över reglerbara segment. I Audi TT RS introducerades även dynamiska ljusscenarier i OLED-bakljusen.

2020 introducerades digitala OLED-bakljus till Audi Q5 där kunderna kunde välja individuell design. Audi var därmed den första tillverkaren som introducerade bakljus som kan modifieras digitalt. Förutsättningen var OLED som ger hög kontrast, segment med ställbara zoner, ljusets höga homogenitet och möjligheten att placera segmenten väldigt tight. Audi är fortfarande den enda biltillverkaren som erbjuder denna evolution av tekniken.

2022 blev tekniken med digitala OLED-bakljus standard i Audi A8. Via mjukvaran kan varje panel i bakljusen och varje OLED-segment styras individuellt. I A8 kan kunderna välja mellan tre olika bakljussignaturer via MMI, i S8 finns fyra olika valmöjligheter.

Tydlig strategi bakom OLED-teknik

-          Audi var tidig med att upptäcka potentialen med att använda OLED-teknik i bakljusen och har som enda biltillverkare fortsatt vidareutveckla och digitalisera tekniken. Det gör att vi idag kan erbjuda våra kunder helt nya funktioner, förklarar Stephan Berlitz, Head of Lightning Development, och visar att det finns en tydlig strategi bakom användandet av tekniken. Digitala OLED-ljus är mer effektiva, lättare och mer homogena än klassiska ljussystem fortsätter han och ger en inblick i framtiden. På grund av sin starka kontrastverkan kan de successivt omvandlas till exteriöra skyltar och blir en viktig möjliggörare för kommunikation med omgivningen. Med funktioner som avståndsindikering har vi använt ljus för att interagerar med andra trafikanter sedan 2020. Med Audi Q6 e-tron introduceras kommunikationsljuset som ökar säkerheten ytterligare.

Detaljer om 2:a generationens digitala OLED-bakljus

Med nästa generation digitala OLED-bakljus som introduceras i Q6 e-tron utökar Audi antalet funktioner inom design och framför allt trafiksäkerhet. För första gången kan de digitala OLED-bakljusen kommunicera med omgivningen via Car2X. Antalet segment per digital OLED-panel har utökats från sex till 60 segment. Totalt används sex OLED-paneler med 360 segment i bakljusen i Q6 e-tron. E3, den nya elektroniska arkitekturen, gör det möjligt att styra det utökade antalet segment via en egen mjukvarumodul. Det ökande antalet segment per digital OLED-panel gör det också möjligt att i framtiden förbättra Car2X-kommunikation och trafiksäkerheten ytterligare genom att bakljusen utvecklas till digitala skärmar.

Den innovativa digitala OLED-tekniken skapar förutsättningar för en helt ny bakljusdesign, med en unik homogen yta och hög kontrast. Men det finns fler fördelar: OLED kräver inte reflektorer, ljusledare eller annan optik och är därför väldigt effektiv. Sammantaget gör det att gränserna mellan två- och tredimensionellt upphör för företagets ingenjörer och designers. Med andra ord skapas tredimensionella former i tvådimensionella ytor.

Även i fronten går Audi sin egen väg. Det digitala dagsljuset är nu optiskt separerat vilket ger en tydligare design. Audis designers har format de totalt 70 individuella LED-ljusen som transparenta 3D-objekt. Den främre ytan av de digitala dagsljusen har en prismatisk struktur, där en metallinramning i 3D styr fokuset mot bilens digitala ögon.

Ökad säkerhet med kommunicerande ljus

Audi har även tagit bilens säkerhetsfunktioner till en ny nivå. Avståndsindikatorn som redan finns i andra Audi-modeller har utökats till att omfatta kommunikationsljus i nya Q6 e-tron. Andra trafikanter varnas i förväg för kritiska situationer vid olycksplatser och haverier genom att OLED-bakljusen visa en speciell statisk signatur med integrerade varningssymboler. Liksom i det avancerade trafikinformationssystemet i A8, med digitala strålkastare som varnar för olyckor och farliga situationer, får kommunikationsljuset sin information från s.k. swarm-data. I version 2.0 av de digitala OLED-bakljusen aktiveras kommunikationsljuset med varningssignaler dessutom i samband med emergency assist, RECAS (Rear-end collision alert signal), vid varningsljus, nödsamtal (eCall), mobilitetsassistanssamtal (bCall) och vid nödbromsljus.

Kommunikationsljuset adderar dessutom ytterligare en funktion till urstigningsvarnaren (exit warning). Hittills har förare och passagerare varnats vid dörröppning, t.ex. när en bil eller cyklist närmat sig. Nu varnas även andra bilförare eller cyklister som närmar sig bakifrån via en specialanpassad signatur som aktiveras i bakljusen. Audi Q6 e-tron involverar därmed andra trafikanter i sitt säkerhetskoncept och ökar säkerheten för alla trafikanter.

Kommunikationsljuset visar även en speciell signatur i fronten och baktill för att indikera när bilen använder parkeringsassistans i autoläge. Det gör det tydligt för andra trafikanter i närheten när det går att passera.

Digital ljussignatur via MMI eller i myAudi-appen

Med upp till åtta digitala ljussignaturer för strålkastarna och bakljusen kan Audi Q6 e-tron anpassas efter ägarens preferens. Aktiveringen sker antingen via myAudi appen eller direkt i bilens MMI. Sex signaturer med anpassad coming home/leaving home-signatur är valbara i ett tillvalspaket.

För en ännu större grad av individualisering i Q6 e-tron kan kunderna även efter köpet boka ett paket med digital ljussignatur till LED strålkastare plus/Matrix LED-strålkastare och till de digitala OLED-bakljusen permanent eller bara för en kortare tidsperiod via Functions on Demand. Audi Q6 e-tron kan därmed anpassas med upp till åtta digitala ljussignaturer (endast i samband med LED-strålkastare plus/Matrix LED-strålkastare och de digital OLED-bakljusen) efter personlig smak. Via Functions on demand kan kunderna dessutom välja till Matrix-paket.