08 nov 2023 | Pressmeddelande

Audi startar tillverkningen av elmotorer till Audi Q6 e-tron i Győr

I ungerska Győr inleds ett nytt kapitel när Audi börjar tillverka elmotorerna till Premium Platform Electric (PPE). Audi Q6 e-tron är den första modellen som kommer att använda sig av de nyutvecklade elmotorerna. I slutet av året planeras även för produktionsstarten av Audi Q6 e-tron Ingolstadt, där modellen blir den första elbilen som tillverkas vid huvudkontoret. Inför produktionsstarten har Audi även etablerat en egen batterimonteringsanläggning i Ingolstadt.

400 000 elmotorer sedan 2018

- Győr är självskrivet för tillverkningen av de både kompakta och effektiva elmotorerna för PPE, säger Audis VD Gernot Döllner. Det högkvalificerade teamet på anläggningen har redan byggt över 400 000 elmotorer sedan 2018 - en ovärderlig erfarenhet.

Förutom elmotorerna till PPE som får sin premiär i Audi Q6 e-tron, byggs även motorerna till Audi Q8 e-tron i Györ. Dessutom etableras nu ytterligare ett produktionsområde för elmotorer som kommer att användas till bilar som baseras på MEBeco från Volkswagen-koncernen.

För att kunna tillverka elmotorerna till PPE har Audi installerat tre nya linjer. Produktionslinjen för statorer har 28 arbetsmoment, växellådstillverkningen har 15. Bara för axelmonteringen krävs 190 individuella monteringssteg. Totalt är cirka 700 medarbetare involverade i produktionen som arbetar i treskift för att bygga upp till 2 000 elmotorer per dag till PPE. Anläggningen försörjer både Audi och Porsche.

Världens största motorfabrik elektrifieras

- Starten av produktionen i Győr är en viktig milstolpe inför produktionsstarten av Audi Q6 e-tron, säger Gerd Walker, Produktions- och Logistikchef i Audis ledning. Jag vet av egen erfarenhet hur passionerat teamet på Audi Hungaria arbetar och hur systematiskt de arbetar med att driva på elektrifieringen av världens största motorfabrik. Med sin enorma expertis inom drivsystem och koldioxidneutral produktion är Győr-anläggningen en oumbärlig del av Audis globala produktionsnätverk", tillägger Walker, som var VD för bilproduktionen på Audi Hungaria från 2012 till 2016.

Koldioxidneutral tillverkning med geovärme och Europas största solcellstak

I samband med övergången till e-mobilitet ställer Audi även om sitt globala produktionsnätverk och har en tydlig vision för framtidens tillverkning som kallas 360factory. Med en helhetssyn på hållbarhet ligger fokus främst på att ställa om, digitalisera och modernisera befintliga fabriker. Produktionen i Győr har varit koldioxidneutral sedan 2020 med Europas största solcellsanläggning på taket och är Ungerns största industriella förbrukare av förnybar geotermisk energi. Motorerna transporteras även koldioxidneutralt till Ingolstadt med transport- och logistikföretaget DB Cargo.

30 års framgångar i Győr

I samband med produktionsstarten av PPE-motorerna kan Audi se tillbaka på 30 års framgångar i Ungern. Sedan starten har företaget vuxit till att bli världens största drivlinefabrik och var även den första tillverkaren av premiumbilar i Ungern. Den tekniska utvecklingsavdelningen bidrar med sin kompetens både till Audi och övriga Volkswagen-koncernen. I anläggningen sker även tillverkning av komplexa karossdelar i främst aluminium till märkesgruppen Progressiv med Audi, Lamborghini och Bentley. Sedan Audi Hungaria grundades har man investerat cirka tolv miljarder euro. Det gör anläggningen till en av de största investerarna i ungersk industri. Audi Hungaria har idag cirka 12 000 anställda.