06 maj 2025 | Pressmeddelande

Audi breddar med fler laddhybrider. Premiär för Nya A6 Avant e-hybrid quattro

Audi utökar nu modellprogrammet med fler laddhybrider. Denna vecka startar försäljningen av nya A6 Avant e-hybrid quattro som erbjuds i två effektnivåer, 299 hk (220 kW) och 367 hk (270 kW), båda fyrhjulsdrivna som standard. Med en ny generation högvoltsbatterier och effektiv regenereringsstrategi är den eldrivna räckvidden upp till 10 mil.

Audi fortsätter lansera nya modeller på den svenska marknaden. I april var hela 50 procent av märkets nyregistrerade bilar eldrivna, jämfört med totalmarknadens elbilsandel på 35 procent. Bland Audis topp 5-lista finns både Audi Q4 e-tron, Q6 e-tron och nya A6 e-tron.

Nu breddas programmet med fler laddbara modeller.

"Extra glädjande är det positiva mottagandet av våra elbilsmodeller som i april stod för hälften av leveranserna. Nu får vi dessutom ytterligare två starka laddhybrider som passar den svenska marknaden perfekt.  Nya Audi A5 e-hybrid är redan på väg ut till våra återförsäljare och nya A6 e-hybrid börjar levereras senare i sommar", säger Jörgen Wedefelt, chef Audi Sverige.

Nya laddhybriden Audi A6 Avant e-hybrid quattro erbjuds i två effektnivåer 299 hk (220 kW) och 367 hk (270 kW), där drivlinan består av en 2,0 TFSI-motor på 252 hk (185 kW) och en elmotor på upp till 105 kW.

I den effektstarkare 367 hk (270 kW) med 500 Nm vridmoment går 0 till 100 km/h på 5,3 sekunder. Med 299 hk (220 kW) och 450 Nm vridmoment går sträckan på 6,0 sekunder. Båda med en topphastighet på 250 km/h.

Hjärtat i laddhybridtekniken är högvoltsbatteriet där Audi har ökat kapaciteten till 25,9 kWh (netto 20,7 kWh), en ökning med cirka 45 procent jämfört med föregångaren. Det innebär en eldriven räckvidd på upp till 10 mil. Maximal AC-laddningseffekt är 11 kW, vilket gör att det tar ca 2,5 timmar att ladda batteriet till 100 procent.

Hybriddrivlinan i de nya modellerna är utformat för effektivitet, flexibilitet och maximal komfort och väljer automatiskt den optimala driftstrategin. Som förare kan du välja mellan två alternativ ”EV ” eller ” hybrid.” I EV-läget sker körningen med enbart eldrift. I hybridläget fördelar bilen mellan eldrift och konventionell drivning beroende på körsituation och bästa effektivitet. En viss laddningsnivå kan bibehållas för att spara tillräckligt med el för senare användning. Föraren kan aktivt välja önskad laddningsnivå som ska sparas i hybridläge med ett digitalt skjutreglage.

Även regenereringseffekten har förbättrats. Energiåtervinningen i EV-läget kan ställas in i tre olika nivåer med hjälp av rattpaddlarna. Nya A6 e-hybrid körs på el så mycket som möjligt för att utnyttja den tillgängliga batteriladdningen fullt ut till resmålet. När funktionen är aktiverad återvinner bilen automatiskt energi baserat på ruttdata i navigationssystemet. Nya A6 e-hybrid quattro kan även regenerera automatiskt utan aktiv resmålsstyrning.

I kombination med quattro ultra och fyrhjulsstyrning som standard spelar den elektrifierade dubbelkopplingsväxellådan en viktig roll för den dynamiska körupplevelsen.  Det ökar smidigheten i låga hastigheter och ger ännu mer stabilitet i högre hastigheter. Jämfört med föregångaren har körkomforten förbättrats ytterligare med ännu behagligare kupéakustik, eftersom ljudisoleringen har förbättrats med upp till 30 procent.

Priser och försäljningsstart

Med en systemeffekt på 299 hk (220 kW) startar priset på 689.000 kronor. I den omfattande standardutrustningen ingår bland annat fyrhjulsdrift, fyrhjulsstyrning, sportsäten, Matrix LED-strålkastare, komfort- och digital nyckel, 360 omgivningskameror, navigationssystem, 14,5 tums panoramadisplay, Audi app store, induktiv telefonladdare, dragkrok, adaptiv farthållare, 19” fälgar mm.

För den högre effektnivån med 367 hk (270 kW) börjar priset på 769.000 kronor, där toppversionen har en utökad standardutrustning med S line interiör och exteriör, sportchassi och röda bromsok för att förstärka den sportiga karaktären.

De nya e-hybridmodellerna tillverkas i Ingolstadt och kan beställas från den 8 maj 2025. De första bilarna förväntas till Sverige i augusti.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nedan hittar du detaljerad information om Audi A6 e-hybrid quattro.

Fyrhjulsstyrning och fyrhjulsdrift som standard.

A6 e-hybrid quattro ger en sportig och bekväm körupplevelse tack vare den elektrifierade dubbelkopplingsväxellådan i kombination med quattro ultra. Till detta bidrar även fyrhjulsstyrningen, som är standard i A6 Avant e-hybrid. Det möjliggör dynamiska köregenskaper och hög komfort genom att bakhjulen vrids upp till fem grader i motsatt riktning mot framhjulen i hastigheter upp till ca 60 km/h. Det minskar vändradien och gör bilen smidigare i stadstrafik och snäva kurvor. I medelhöga och höga hastigheter svänger bakhjulen i samma riktning, vilket möjliggör stabila och ännu mer exakta köregenskaper.

Sportig toppmodell

Toppmodellen med sina 367 hk (270 kW) har S line-utrustning och känns igen på den svarta Singleframen som har en större struktur och de främre tvådelade luftintagen som har en mer markant design i matt antracit, liksom panelen runt diffusorn med sin sportigare design. Det dynamiska utseendet kompletteras av sportchassit med stramare fjädring/dämpning som sänker A6 e-hybrid med 20 millimeter jämfört med standardchassit. 19-tumsfälgar och röda bromsok ingår också. I kupén ger sportstolarna med utpräglade sidostöd bättre stöd i kurvor och sportratten i läder med 3-ekerdesign ger ett bra grepp. A6 Avant e-hybrid är även utrustad med en klimatanläggning med fyra zoner för reglering av lufttemperaturen och luftfördelning individuellt för föraren, passageraren fram och baksätet.

Bekväm upplevelse i bilen tack vare förbättrad aeroakustik

Förbättrad aerodynamik och förbättrad akustik bidrar också till den höga åkkomforten. Ljudisoleringen i bilen har förbättrats med upp till 30 procent jämfört med föregående modell, där tätare rutor och optimerade dörrtätningar ger en behagligare akustik i kupén. Som tillval finns ljudisolerande glas för bakdörrarnas rutor och sidorutorna fram. Nyutvecklade motor- och växellådslagerbussningar ger en mjukare och tystare körning. Även kuggarnas form har optimerats, vilket även gynnar akustiken hos S tronic. Dessutom har alla däck på 19 tum eller större ljuddämpande skum på däckets insida som reducerar luftvibrationer med har en positiv inverkan på ljudnivån i bilen.

Intelligent drivlinestyrning för högre effektivitet

Hybriddrivlinan i de nya laddhybriderna väljer automatiskt den optimala driftstrategin. Eldriften sker via en permanentmagnetiserad synkronmotor med en toppeffekt på 105 kW och är integrerad i den sjuväxlade S tronic-växellådan. Det fulla systemvridmomentet står till förfogande redan nära tomgångsvarvtalet – imponerande 500 Nm vid 270 kW systemeffekt och 450 Nm vid 220 kW systemeffekt. Effektelektroniken är nyutvecklad, där pulsväxelriktaren är mindre, lättare och effektivare, vilket minskar elförbrukningen även vid hybriddrift.

Batterikapaciteten och energitätheten har ökat avsevärt

Audi har ökat kapaciteten hos det nya högvoltsbatteriet till 25,9 kWh (netto 20,7 kWh), en ökning med cirka 45 procent jämfört med föregångaren. Monteringsutrymmet har däremot bara ökat något med tanke på den avsevärt ökade kapaciteten. Högvoltsbatteriet är 962 × 996 × 177 millimeter. Tack vare det vidareutvecklade och optimerade samspelet mellan den mekaniska friktionsbromsen och energiåtervinningen via elmotorn har även den regenerativa prestandan ökat.

Battericellerna är placerade under bagageutrymmet, med hela krockstrukturen inbäddad i batterihuset. Varje prismatisk cell lagrar 46 procent mer energi än de celler som tidigare använts. Varje cell har en laddningskapacitet på 70 amperetimmar (Ah), där de 102 cellernas råmaterialsammansättning möjliggör en högre energitäthet. Batteriets energi samlas i sex staplar med vardera 17 celler. Med sin cell-to-pack-design följer Audi en ny strategi för placering av battericeller som först användes i A5-serien. Cellerna placeras inte längre i en batterimodul utan limmas direkt i batterihöljet. Den högre packningsgraden innebär att energiinnehållet och energidensiteten kan ökas samtidigt som det tar mindre plats. Tack vare den tekniska vidareutvecklingen av cellkemin står högre elektrisk effekt till förfogande jämfört med föregående generation, även vid låg laddningsnivå och låga yttertemperaturer.

Den maximalt möjliga AC-laddningseffekten har ökats till trefas 11 kW. Laddningstiden från noll till 100 procent är därmed endast 2,5 timmar. En laddkabel (mod 3, stickkontakt typ 2) ingår som standard. Audis egen laddningstjänst, Audi charging, ger vid tillval access till AC-laddningsstationer i 29 europeiska länder.

Mer energiåtervinning vid inbromsningar

Jämfört med sina föregångare har Audi avsevärt ökat den regenerativa prestandan i nya A6 e-hybrid quattro. De faser då föraren tar foten från gaspedalen är avgörande för laddhybriddriftens effektivitet. Regenereringen vid motorbromsning regleras med en definierad retardation beroende på vald körnivå. Automatisk regenerering kan även förinställas i MMI i körlägena D och M. Parametrarna för detta är ruttdata i navigationssystemet, t.ex. lutningar, kurvradier, ortsskyltar och hastighetsbegränsningar. En annan viktig faktor är framförvarande trafiken. Så snart automatisk regenerering har valts matas förutseende signaler in i regenereringsfunktionen vid motorbromsning med hjälp av Predictive Efficiency Assistant (PEA). Nya A6 e-hybrid quattro kan även regenerera automatiskt utan aktiv ruttstyrning.

När du trampar på bromspedalen kan upp till 88 kW återvinnas. Med elmotorn som generator används den för mer än 90 procent av alla inbromsningar. Det integrerade bromsstyrsystemet med blandningsfunktion (iBRS) säkerställer automatisk inbromsning och bästa möjliga energiåtervinning. De hydrauliska hjulbromsarna används endast för hårdare inbromsningar.

Inställbar regenereringsnivå via rattpaddlar

Tack vare den nya E3-elektronikarkitekturen som används i Premium Platform Combustion (PPC) kan energiåtervinningen i EV-läget ställas in i tre olika nivåer med hjälp av paddlar på ratten, precis som i de helt eldrivna modellerna. Den elektriska bromsningen och därmed regenereringsnivån väljs med den vänstra paddeln (minus). Den kan avaktiveras igen med den högra paddeln (plus). Med växlingspaddlarna kan man t.ex. ställa in en större inbromsning inför en kurva. På nivå noll frirullar laddhybriden utan motorbromsmoment när du tar foten från gaspedalen, energiåtervinningen sker åter vid inbromsning.

Intelligent driftstrategi för maximal effektivitet

De nya laddhybriderna har två driftlägen: ”EV” och ”hybrid”. I EV-läget används enbart eldrift. Förbränningsmotorn startas endast om EV-läget avmarkeras, om S-läget valts i Audi drive select, eller när ruttplaneraren startats med aktiverad hybridassistent. När resmål är aktiverat tar hybridassistenten hänsyn till ruttdata. Även vid kickdown kopplas förbränningsmotorn in och EV-läget avaktiveras tills kickdownen är avslutad.

Elbilsläget används annars till det är helt urladdat. Det digitala skjutreglaget som används för att styra önskad laddningsnivå via MMI i hybridläge kan inte användas i EV-läge. Det beror på att batteriets laddning utnyttjas fullt ut i eldrift. Hastigheter på upp till 140 km/h är möjliga i elbilsläge. Laddhybriderna kan startas antingen i elbilsläge eller i hybridläge. Det senast använda läget är standardläget för nästa gång bilen startas.

Upp till 10 mils räckvidd enligt WLTP

Vid körning i hybriddrift bibehålls vid behov en viss laddningsnivå för att spara tillräckligt med el för senare användning, t.ex. i stadstrafik. A6 Avant e-hybrid quattro kan köras upp till 10 mil enbart på el enligt WLTP. När det gäller effektivitetsoptimerad förbrukning är hybriddriften effektivast både på korta och långa sträckor. Beroende på körsituation och förarens effektbehov avgör driftstrategin om eldrift eller hybriddrift ska användas för att köra så effektivt som möjligt. A6 PHEV-modellerna prioriterar att köra på el i stadsmiljö. Vid högre hastigheter ökar andelen hybridkörning. Vid aktiverat resmål tar driftstrategin hänsyn till den planerade rutten och den mest energieffektiva kombinationen. För att uppnå högsta möjliga effektivitet beräknar bilen vilka delar av rutten som lämpar sig för elektrisk körning, till exempel vid låga hastigheter, t.ex. i tätorter och i köer. När hybridassistenten är aktiverad och resmålet aktiverat skrivs inställningar som t.ex. önskad laddningsnivå över för att säkerställa en effektiv driftstrategi.

Ställbar laddningsnivå

Förutom det automatiska hybridläget kan den önskade laddningsnivån väljas individuellt med ett digitalt skjutreglage. Med den kan föraren definiera exakt hur hög laddningsnivån i högvoltsbatteriet ska vara för att kunna köra den önskade sträckan på el. Laddningsnivån kan även ställas in före körningen, så att det finns tillräckligt med energi för elektrisk körning på resmålet om så önskas eller om det inte finns någon laddningsmöjlighet där. Önskad laddningsnivå kan ställas in med ett digitalt skjutreglage på en procentskala.

Om målladdningsnivån (SoC) är lägre än det faktiska SoC-värdet laddas batteriet ur till målnivån. Om värdena stämmer överens kommer effekten huvudsakligen från förbränningsmotorn för att bibehålla aktuell SoC. Om mål-SoC är högre än aktuell SoC drivs fordonet av förbränningsmotorn för att ladda batteriet. Batteriet laddas i syfte att maximera effektiviteten och minimera miljöpåverkan. Detta innebär att förbränningsmotorn endast laddar batteriet i hastigheter över 65 kilometer i timmen. Vid låga hastigheter bibehålls laddningsnivån. Detta maximerar effektiviteten och möjliggör delvis elektrisk körning i stadstrafik eller vid kökörning. På så sätt kan högvoltsbatteriet laddas upp till en laddningsnivå på 75 procent. Detta säkerställer att batteriet laddas med maximal effektivitet under körning. För att öka batteriets laddning till över 75 procent krävs en extern AC-laddningskälla.

 

Bränsle-/strömförbrukning och utsläppsvärden för ovan nämnda modeller:

Audi A6 Avant e-hybrid quattro 299 hk (220 kW)
Bränsleförbrukning (viktad, blandad körning): 2,8-2,2 l/100 km; Eförbrukning (viktad blandad körning): 16,2-15,2 kWh/100 km; CO2 -utsläpp (viktat, blandad körning): 65-51 g/km

Audi A6 Avant e-hybrid quattro 367 hk (270 kW)
Bränsleförbrukning (viktad, blandad körning): 2,9-2,4 l/100 km; Elförbrukning (viktad blandad körning): 16,2-15,4 kWh/100 km; CO2 -utsläpp (viktat, blandad körning): 65-54 g/km