08 okt 2019 | Pressmeddelande

Historisk årsdag för Volkswagens fabrik i Wolfsburg

För 70 år sedan, den 8 oktober 1949, överlämnade Storbritannien förvaltarskapet för Volkswagen till Förbundsrepubliken Tyskland och delstaten Niedersachsen fick ansvaret för Volkswagenwerk GmbH.

Den brittiska militärregeringen räddade Wolfsburg-anläggningen från rivning efter andra världskrigets slut 1945. REME (The British Royal Electrical and Mechanical Engineers) hade ansvar för Wolfsburg-fabriken från juni 1945. Major Ivan Hirst kom till fabriken i augusti 1945 och förvandlade en förstörd fabrik för krigsmateriel till en produktionsanläggning för Volkswagen Beetle (Typ 1).

Genom att fabriken kunde räddas lades grunden för Tysklands framväxande bilsamhälle och fabriken blev en symbol för den västtyska rekonstruktionen och det tyska ekonomiska miraklet.

Representanter från brittiska militären, stationerade i Tyskland, besökte i samband med årsdagen ett arbetarmöte i Wolfsburg, tillsammans med Niedersachsens president Stephan Weil, där man uppmärksammande överlämningen av Volkswagen till Tyskland för 70 år sedan.

Mer information och fler bilder finns på:
https://www.volkswagen-newsroom.com/en/stories/volkswagen-and-its-british-roots-5423