07 maj 2020 | Pressmeddelande

ŠKODAs elektriska SUV ENYAQ iV - här är första detaljerna

Emotionell, effektiv och elektrisk. Med nya ŠKODA ENYAQ iV tar den tjeckiska biltillverkaren ett viktigt kliv framåt i den elektrifierade resan om påbörjats tidigare. Denna SUV är den första serietillverkade ŠKODA-modell som baserats på Volkswagen-koncernens gemensamma elbilsplattform ”MEB”. I Sverige kommer bilen lanseras med 2 batteristorlekar och 4 effektvarianter att välja mellan. ENYAQ iV kommer att byggas vid ŠKODAs huvudfabrik i Mladá Boleslav i Tjeckien.

Första MEB-baserade bilen från ŠKODA: perfekt i vardagen, hållbar och kul att köra

Nya ENYAQ iV är en tvättäkta ŠKODA men med ett nytt drivningskoncept. Den tjeckiska biltillverkarens första serietillverkade bil baserad på koncernens MEB-plattform för elbilar passar också perfekt för långfärd eftersom den stoltserar med en preliminär räckvidd på upp till 500 km (WLTP) och snabbladdning. Tack vare det underliggande fordonskonceptet har man kunnat disponera interiören i ŠKODA ENYAQ iV på ett helt nytt sätt. Resultatet är en ännu rymligare kupé, både för passagerarna och deras bagage, trots bilens kompakta yttermått. Samtidigt har man kunnat ge bilen en design som är lika emotionell som den är modern. ENYAQ iV bjuder också på uppkoppling och infotainment i toppklass och naturligtvis ”Simply Clever”-lösningar på sedvanligt ŠKODA-anda.

ŠKODA ENYAQ iV som inspirerats från konceptbilen VISION iV har en mer upprätt karossform för ökad funktionalitet och rymlighet. Med en längd på 4.648 mm, en bredd på 1.877 mm och en total höjd på 1.618 mm ger den plats för fem personer och bagage. Hjulbasen mäter 2.765 mm och bagageutrymmet har en volym på 585 l. Lasttröskeln sitter lågt placerad för en SUV vilket gör det enkelt att lasta i och ur även tunga och skrymmande saker.

 

”ENYAQ iV markerar starten på en ny era för ŠKODA, den är en galjonsfigur för vår e-mobilitetskampanj. Med denna vill vi göra e-mobiliteten Simply Clever med hjälp av långa räckvidder och korta laddningstider. Samtidigt tar ENYAQ iV typiska ŠKODA-fördelar som enastående rymlighet, trendsättande design och maximal funktionalitet till ny nivå. Vår första helt eldrivna e-modell baserad på Volkswagen-koncernens elbilsplattform kommer att tillverkas vid vår fabrik i Mladá Boleslav, centralpunkten för ŠKODA." säger Bernhard Maier, CEO på ŠKODA AUTO.

 

ENYAQ iV tillverkas i Mladá Boleslav

ŠKODA ENYAQ iV kommer att bli den första MEB-baserade bil från Volkswagen-koncernen att tillverkas utanför Tyskland. Vid företagets huvudanläggning i Mladá Boleslav kommer ENYAQ iV att dela monteringsband med modeller som är baserade på MQB-plattformen.

 

2 drivsystem, 2 batteristorlekar och 4 effektvarianter

Instegsversionen av ENYAQ iV kommer att vara bakhjulsdriven av en motor placerad bak, vilket tekniskt anknyter till biltillverkarens historia. De kraftfullare versionerna är utrustade med en andra motor placerad fram för att kraften ska ledas ned i underlaget mer effektivt. Den kraftfullaste varianten av ŠKODA ENYAQ iV kan t.o.m. dra en last på 1.200 kg om så skulle behövas. Totalt 4 effektvarianter och 2 batteristorlekar borgar för körglädje parad med hållbarhet. Beroende på vilken version man väljer, läggs drivningen ut på bakhjulen eller på alla fyra hjulen. Tack vare de högeffektiva batterierna, däckens låga rullmotstånd och en helt enastående aerodynamik för en SUV (cd från 0,27) kan ŠKODA ENYAQ iV klara en preliminär räckvidd på upp till 500 km enligt WLTP.

”De många fördelar som elbilsplattformen MEB medför, gör det möjligt för oss att erbjuda en ENYAQ iV som passar helt perfekt för massor av olika tillämpningar och krav. Från en verkligt rymlig och funktionell instegsversion avsedd för familjer och en variant för långfärdsbilister för vilka räckvidden har avgörande betydelse, till en modell för sportiga kunder som vill ha en SUV med maximal prestanda.” säger Christian Strube, styrelseledamot på ŠKODA med ansvar för den tekniska utvecklingen.

Instegsmodellen i Sverige heter ŠKODA ENYAQ iV 60. Motorn sitter placerad bak och levererar en effekt på 180 hk och är utrustad med ett 62 kWh-batteri (nettokapacitet: 58 kWh) vilket ger en räckvidd på 380* km. Bakhjulsdrivna ENYAQ iV 80 levererar 204 hk och har den längsta räckvidden: upp till 500* km (WLTP). 82 kWh-batteriet (nettokapacitet: 77 kWh) används även av de två versioner som har en andra elmotor placerad fram och alltså är fyrhjulsdrivna: 80X och vRS, som har en effekt på 265 hk resp. 306 hk. Värstingmodellen klarar 0 till 100 km/h på kvicka 6,2 sekunder och har en topphastighet på 180 km/h. Den maximala räckvidden för de båda fyrhjulsdrivna varianterna är upp till 460* km.

 

Snabbladdning till 80% av full kapacitet på snabba 40 minuter

ŠKODA ENYAQ iV kan laddas med vanlig växelström från en installerad laddbox i hemmet eller på arbetsplatsen med en effekt upp till 11 kW. Laddningen tar då 6 till 8 timmar beroende högvoltsbatteriets storlek. Om ingen laddbox finns tillgänglig kan bilen tillfälligt laddas via ett fackmässigt installerat hushållsuttag på 10A/230 V med en laddeffekt på 2,3 kW. De tekniska förutsättningarna för destinationsladdning eller snabbladdning med likström är mycket utvecklande hos ENYAQ. Beroende på utrustningsnivå klarar bilen en laddeffekt upp till 125 kW som laddar batteriet från 10% till 80% på korta 40 minuter*.

Invändigt tar den innovativt designade kupén i ŠKODA ENYAQ iV känslan av generös rymlighet till en ny nivå. Bilen erbjuder också uppkopplings- och infotainmentslösningar av högsta klass: På en fristående 13"-display placerad i mitten har föraren tillgång till all relevant information. Om man vill, kan det hela kompletteras med en Head Up Display (HUD). En permanent uppkoppling säkrar att all information alltid är uppdaterad. Med sin rymliga, lounge-liknande kupé och sitt bagageutrymme på 585 l, är ŠKODA ENYAQ iV det idealiska valet för familjer och livsstilsorienterade kunder som är på jakt efter en eldriven bil som både är hållbar och praktisk i vardagen. Med introduktionen av ENYAQ iV, lanserar ŠKODA ett nytt interiörkoncept där hållbara material, som olivoljeläder, för första gången används i en serietillverkad bil. Kunderna kan också välja andra designer för att passa de egna kraven och önskemålen.

* Alla värden är preliminära.

 

iV-familjen: elektromobilitet blir en del av ŠKODA:s DNA

De eldrivna bilarna i ŠKODA iV-familjen är en bra mix av praktisk räckvidd, emotionell design och körglädje. Dessutom är de bekväma, tysta och hållbara samtidigt som de levererar sin motorkraft på ett extra dynamiskt sätt. Elmotorns fulla vridmoment står till förfogande redan från start vilket innebär att bilen kan accelerera snabbt utan avbrott eftersom det inte krävs några växlingar. Förstklassig uppkoppling, omfattande fordonsnätverksmöjligheter, avancerade assistanssystem och en ännu rymligare, lounge-liknande interiör – ŠKODA iV erbjuder helt klart mycket valuta för pengarna.

Med introduktionen av ENYAQ iV fortsätter ŠKODA den elektrifieringsresa som företaget startade i slutet i 2019 med lanseringen av CITIGOe iV och SUPERB iV. Som en del av sin strategi, planerar företaget lansera fler än 10 eldrivna iV-modeller under perioden 2019-2022. 125 år efter det att företaget grundades, har ŠKODA nu tagit steget in i elektrifieringen och gjort den till en viktig beståndsdel i sitt DNA. Nu när laddningsinfrastrukturen förbättras hela tiden och elbilar kan erbjuda räckvidder som klarar det dagliga behovet till ett överkomligt pris, kunde tidpunkten knappast ha varit bättre vald.

I ett av de största investeringsprogrammen i företagets historia, kommer ŠKODA AUTO nästa år att ha tillfört totalt 2 miljarder euro för utvecklingen av eldrivna bilar och etableringen av ett vittomfattande ekosystem runt dessa. För sin utveckling från traditionell biltillverkare till ett ”Simply Clever-företag för de bästa mobilitetslösningarna” spelar hållbarhet en framträdande roll både i ŠKODA:s produktion, försäljning och service.

Världspremiären för ENYAQ iV är planerad till början av hösten i år och produktionen startar kort därefter. Lanseringen är planerad att ske under första kvartalet 2021. En specialutrustad ”Founder’s Edition” med annan look kommer att byggas i en begränsad upplaga om 1.895 exemplar föra att fira att det nu är 125 år sedan företaget grundades.

 

För att läsa mer om ŠKODAs elektrifiering, besök ŠKODA Storyboard.